<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=79476" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Бойко Борисо...

Абсурд в Бургас: Как (не) се пренася скъп фризер за Covid-ваксини – обърнат наопаки (видео и снимки)

07 Декември 2020
0 5777

За да оцелее дългосрочно, Covid ваксината на Pfizer и BioNTech се нуждае от много ниска температура – минус 70 градуса по Целзий. Такъв студ може да се осигури само от скъпа специализирана техника, разказва bTV.

Какво обаче чака здравните власти при предстоящата масова имунизация, ако струващият хиляди лева фризер се окаже… обърнат наопаки и повреден? Този въпрос получи доста сериозно основание в обедните часове на днешния ден.

90 минути мъки и разширяване на вратата, за да се вкара хладилникът за ваксините в РЗИ-Бургас (видео и снимки)

Днес по-рано бяха показани опитите апаратурата да влезе през тясната врата на РЗИ-Бургас. Наблюдателни зрители видяха и друго – че големият кашон с фризера е обърнат наопаки.

От компанията доставчик обясниха, че кашонът е бил свален сутринта и поставен обратно само заради дъжда. Подчертават и че хладилникът е транспортиран правилно, т.е. прав. Ако обаче и съдържанието на кашона е било наопаки, трайна повреда при транспорта е напълно възможна, сигнализират зрители.

Обръщането на такъв електроуред може да претовари щифтовете, с които е захванат компресора и които са изчислени само за нормална изправена позиция. Освен това в специализирани форуми се отбелязва, че обръщането на фризер създава риск от изтичане на масло от компресорът към охладителните линии и последващ дефект или най-малкото нужда от няколко денонощия „почивка“ преди да може да се очаква нормална работа.

Разбира се, всичко това не важи за хладилната техника от типа на вечния „Мраз“, който работи с амоняк и даже става по-ефективен след обръщане с краката нагоре. За съжаление, тези иначе безкрайно пригодни за българските условия машини не могат да държат Covid ваксините на 70 градуса под нулата.

Източник и видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции