<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=90813" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Две от фирмит...

„Автомагистрали” ЕАД е заобикаляло закона за обществените поръчки, обяви Сметната палата (видео)

04 Юни 2021
0 762

„При изпълнението на 4 договора, които АПИ възлага директно на „Автомагистрали” ЕАД се получава неефективно разходване на публичен ресурс. Законът за обществените поръчки се заобикаля чрез поредица от събития”. Това заяви в предаването „Здравей, България” по NOVA председателят на Сметната палата Цветан Цветков.

Той добавя, че АПИ е възложило поръчката на „Автомагистрали” ЕАД по облекчен път.

„Това се случва, защото „Автомагистрали” ЕАД декларират пред Пътната агенция, че разполагат с ресурсите, персонал и техника, с които да изпълнят ремонтните дейности. Именно това е основанието по силата на което се възлагат договорите”, обясни Цветков.

„При изпълнението на тези договори, „Автомагистрали” ЕАД не ги изпълнява със собствени ресурси. Те дори нямат персонал. Нямат и техника. Поради тази причина те започват да наемат техника, защото законът не го забранява. Тя обаче се наема заедно с работниците. Това вече не е наем на техника, а изпълнение на строително-ремонтни дейности, което е задължение по договора на „Автомагистрали” ЕАД. Това е едно фактическо заобикаляне на Закона за обществените поръчки”, казва Цветков.

Според него фирмите, с които работи „Автомагистрали” ЕАД не са избрани по Закона за обществените поръчки, а по някакъв вътрешен критерий.

Той коментира и предстоящия одитен доклад за Българската банка за развитие:

Цветков казва, че Сметната палата е извършила одит на министъра на икономиката по отношение упражняването на правата за собственост на дружествата с държавно участие.

Две от фирмите, кредитирани от ББР, са получили значително по-ниски лихви (аудио)

„ББР е еднолично акционерно дружество с принципал Министерство на икономиката. Ние проверихме как министърът на икономиката е упражнявал тези надзорни функции, които са му вменени със закона”, казва Цветков.

„И при този одит се вижда, че тези дружества не се управляват както трябва. Потвърждава се една теза от преди 30 години, че държавата не е много добър собственик”, каза председателят на Сметната палата.

Източник и видео: NOVA, „Здравей, България”

Снимки: БулФото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции