Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
Агенцията по храните обяви пред чуждениците живи прасета за мъртви
Агенцията по храните обяви пред чуждениците живи прасета за мъртви
gospodari.com
08-26-19
добавено
1533
прегледа

Българската агенция по безопасност на храните, която проспа разрастването на африканската чума по свинете и подлуди малки и големи ферми, е на път да забърка страната в международен скандал с неверни данни, съобщава в. Сега. На хартия БАБХ отчита, че всички прасета в големите свинекомплекси в Русенско, които бяха поразени от вируса, са умъртвени и загробени. Такава информация е подадена още в началото на август в Световната организация за здраве на животните (World Organisation for Animal Health OIE).

 

Според информационната система на СОЗЖ, която е публично достъпна, към 3 август в България са унищожени общо над 120 000 обитатели на свинеферми от всякакъв калибър, включително и в големите промишлени комплекси в Николово, Бръшлен и Голямо Враново.  Оказва се обаче, че информацията е "неточна" и че всъщност в предприятието в Голямо Враново от 30 000 животни само 12 000 са евтаназирани, а другите 18 000 са и живи, и здрави. От свинекомплекса дори твърдят, че са поискали разрешение от БАБХ да продължат дейността си  и че това е напълно възможно и легално по силата на евродиректива. Ръководството на предприятието  обяснява, че вирусът е засегнал само сектор "угояване" и там са взети всички мерки, а другите производства са напълно невредими. Според европравилата в такива случаи няма нужда да се избиват здрави животни, твърдят от  Голямо Враново.

 

Отговорите на държавната агенция по случая са също толкова объркани, колкото и всичките й хаотични действия и бездействия по справяне с африканската чума.  БАБХ твърди, че и останалите 18 000 прасета в Голямо Враново трябва да бъдат и ще бъдат избити. Умъртвяването временно било спряно от 15 август "поради религиозните празници", твърдят корифеите от агенцията. Колкото до неверните данни, подадени в Световната организация по здраве на животните,  БАБХ твърди следното: "Съгласно процедурите за докладване посоченият брой животни е обект на убиване и унищожаване и не е необходимо процесът да е приключен във времето на докладване". Освен това от екипа на Дамян Илиев твърдят, че не е правилно да се приема, че докладваната бройка животни вече са унищожени, тъй като данните не били финални, а целите на доклада били "първа и ранна нотификация и мерки, които са и ще бъдат приети".

 

"Комплексът може да продължи дейността си след изпълнение на заповедта на изпълнителния директор на БАБХ за обявяване на огнище на африканска чума и мерки за ликвидирането му след извършени почистване и дезинфекция и вдигане на ограничителните зони", пише още в отговорите на държавната институция. 

 

Поведението на БАБХ е повече от странно. Ако наистина има опасност от разнасяне на заразата в Голямо Враново, всички животни вече трябваше да са избити (там вирусът бе установен още през юли). А ако няма опасност и европравилата позволяват комплексът да продължи да работи, не е ясно защо агенцията продължава да настоява, че трябва да има евтаназиране "до крак".

 

Преди дни управителят на комплекса в Голямо Враново обяви пред БНР, че след взетите мерки в заразената част на предприятието са взети над 1500 проби и всичките са отрицателни, т.е. вирус няма. БАБХ обаче казва, че няма намерение да взима никакви проби от предприятието, тъй като според европейското законодателство при потвърждаване на огнище не се налагало да се правят нови изследвания, а трябвало да се прилага поголовно умъртвяване на животните. По същата логика БАБХ изисква всички домашни прасета в 3-километровата зона около огнищата и в 20-километровата зона около индустриалните свинеферми да бъдат умъртвявани "превантивно", дори да пращят от здраве. Според известния биолог д-р Сергей Иванов българската администрация се престарава и такива жестоки изисквания в евродирективите няма.

 

Благодарение на "адекватните" мерки на БАБХ досега африканската чумата по свинете, тръгнала от ферми край Дунав, се разнесе из цяла България. По последни данни има 33 потвърдени огнища на заразата.  

 

Източник: Сега