<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=37364" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Адвокатите вече не са длъжни да докладват на ДАНС за свои клиенти

16 Май 2019
0 431

Отпадна задължението на адвокатите да докладват пред Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) за съмнителни операции или сделки на свои клиенти. Това стана, след като депутатите окончателно одобриха промените в Закона за мерките срещу изпирането на пари, пише Сега.

 

 

След като бе въведен в началото на тази година, този ангажимент предизвика недоволството на гилдията. Дори се стигна до множество протести пред Висшия адвокатски съвет. Причината – според адвокатите така те се превръщат в доносници и нарушават адвокатската тайна между тях и клиентите им, която е гарантирана от Конституцията.

 

За да бъде взето компромисно решение се стигна до създаването на работна група, в чийто състав влязоха депутати от Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, както и представители на ДАНС и Висшия адвокатски съвет, а прецизираните текстове бяха внесени от ГЕРБ.

 

Новите текстове предвиждат декларация за действителни собственици на фирми да подават само онези, които не са вписани в регистър Булстат или в Търговския регистър. С новите разпоредби отпада и задължението дружествата да внасят в спецлужбите вътрешните си правила срещу прането на пари. Те ще имат обаче на разположение половин година, след като ДАНС публикува рисковете на страницата си, да ги идентифицират и да ги включат в своите фирмени правилници.

 

 

 

Източник: Сега

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции