<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=38051" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Как 22-годишна...

Адвокатът на задържаното за тероризъм момче: Той не е имал намерение да убива (видео)

09 Юни 2019
0 6315

"16-годишният ученик, задържан по подозрения за подготвяне на терористичен атентат в Пловдив, не е имал намерение да убива хора", заяви адвокатът на момчето Емил Велинов, цитиран от Dir.bg.

 

 

 

 ""

 

 

"Говорил съм с психолога му. Самият той твърди, че в неговата глава не е имало такава мисъл. Той е толкова жалостиво и добро дете", твърди още адвокатът.

 

 

МОМЧЕТО, ПОДГОТВЯЛО АТЕНТАТ В ПЛОВДИВ, Е БИЛ ОБЕКТ НА ВЕРБОВКА ОТ "ИСЛЯМСКА ДЪРЖАВА"

 

 

16-годишният ученик се е радикализирал чрез интернет, попадайки под влиянието на "Ислямска държава" преди около година. Той вече има повдигнато обвинение за тероризъм. Според обвинението, тийнейджърът се е поддал на вербовчик от "Ислямска държава" и е подготвял взривовете на тавана на семейния си дом.

 

 

 

Защитата заяви, че сигналът е бил подаден още преди месец от семейството – до ДАНС. Това според адвоката изключва хипотезата за терористичен акт. С момчето непрекъснато е работил психолог, а после се включва и втори, изпратен от ДАНС. Младежът е ходил и на училище.

 

 

 

ПРЕДОТВРАТИХА ТЕРОРИСТИЧЕН АТЕНТАТ В ПЛОВДИВ, ЗАДЪРЖАН Е РАДИКАЛИЗИРАН 16-ГОДИШЕН МЛАДЕЖ

 

 

"Родителите сигнализират в ДАНС за това, което намират в телефона му. Имайки предвид промените в поведението му, проверявайки телефона му, намират нещо, което ги изненадва много – кореспонденцията с мъж, който се представял за член на ИДИЛ. Виждайки това, майката и бащата решават веднага да сигнализират ДАНС, за да бъде спряно това", разказа адвокат Велинов.

 

 

""

 

 

"Те са обикновено българско семейство с три деца. Имат дребен бизнес. Правят всичко за децата си, за да се чувстват добре. Нищо по-различно от обикновено българско семейство. Известно време е бил с по-малко контрол заради проблеми с друго от децата им и не са му обръщали внимание", разкри Велинов.

 

 

"Попаднал е под влиянието на човек, който се представя за член на ИДИЛ. Възможно е 16-годишно момче да попадне под чуждо влияние, момчетата на тази възраст още не са изградени като характери. Те са по-лекомислени. Имат склонност да слушат по-възрастните. Освен това са любопитни", отбеляза още адвокатът.

 

 

"Детето не е обучавано за терорист. Това е силно казано. То само е кореспондирало с този човек. От любопитство се е интересувало от взривни устройства. За всяко дете, когато нещо е забранено, е по-любопитно към него. Поради тази причина е започнало да си прави някакви "взривни устройства", заяви Велинов, според когото намерените устройства е пресилено да бъдат определяни като бомби.

 

 

 

АДВОКАТЪТ НА УЧЕНИКА ОТ ПЛОВДИВ: КОМУНИКИРАЛ Е С ФУНДАМЕНТАЛИСТИ ПРЕЗ ТЕЛЕФОНА И ОНЛАЙН (ВИДЕО)

 

 

"Тези взривни устройства, които са намерени, са изготвени до някаква първоначална степен. Самите те не могат да предизвикат взрив, ако не са снабдени с необходимите компоненти за това", каза адвокатът.

 

 

В момента момчето се намира при семейството си и според Велинов трябва да остане при него, а не да бъде изведено в специализирано заведение като психиатрия, което няма да му помогне. "Има възможност и ресурси да се справи с проблема, ако то е в семейна среда," смята адвокатът.

 

 

От прокуратурата обаче смятат, че 16-годишният ученик трябва да бъде поставен в изолирана среда.

 

 

 

Източник: Dir.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции