<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=72146" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Висшият адво...

Адвокат Валя Гигова: Грешките и неточностите в Конституцията на ГЕРБ са фундаментални (видео)

26 Август 2020
2 902

Членът на Висшия адвокатски съвета (ВАдС) адвокат Валя Гигова изрази позицията на организацията в предаването “Тази сутрин” по bTV, че промени в Конституцията са необходими, но те не са заложени в настоящия проект на упавляващите.

Адвокат Гигова припомни, че смисълът на Конституцията е да стои най-високо в йерархичната стълбица на нормативните актове, затова по отношение на нея трябва много внимателно да се посяга.

“Всички знаят, че България многократно е осъждана в Европейския съд именно заради критика в часттта за съдебната власт. Точно в тази част проектът не съдържа ясни правила как ще бъде осъществяван контрола върху главния прокурор”, напомни висшият адвокат.

“Грешките и неточностите са фундаментални. Няма как да предлагаш нова Конституция и да я афишираш като нова, при положение, че 90% от текстовете се съдържат в настоящата Конституция, което показва, че идеята е самоцел, за да се свика Велико народно събрание.”

“Проблемът не е в броя на депутатите, а в качеството на решенията, които се взимат от всеки един парламент”, заяви адвокат Гигова и поясни:

Висшият адвокатски съвет разкритикува остро проекта на ГЕРБ за промени в Конституцията

“В момента закони се приемат с мнозинство повече от шейсет гласа. Ако намалим депутатите наполовина, това би означавало, че закони ще могат да се приемат с мнозинство от 31-32 гласа, което нарушава основни принципи, какъвто е принципът за представителство на народа в Народното събрание.”

Видео: bTV/”Тази сутрин”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции