<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=36813" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Мишка подреж...

Адвокат Грета Ганева: "Апартаментгейт" разобличи начина на мислене на управляващите

23 Април 2019
0 1730

В-к Сега се срещна с адвокат Грета Ганева по темата за "Апартаментейт" и последиците от аферата с евтините апартаменти за управляващите. Ето какво каза тя пред изданието.

 

 

– Адвокат Ганева, как ще коментирате оправданията на замесените в „Апартаментгейт“ и на техните защитници, че имотните им сделки с евтини апартаменти може и да не са съвсем морални, но са напълно законни?

Трябва да е ясно за всички, че законът само облича морала. Моралът е общоприета норма, такова поведение, което ние като граждани на това общество приемаме. Следователно не може да се прави разграничение между морал и закон. Ако сделката противоречи на морала, тя ще противоречи и на закона, независимо че формално може да изглежда, че всичко е законно. Самият Закон за задълженията и договорите изрично упоменава, че ако извършена сделка не отговаря на морала, ако противоречи на добрите нрави, тя е нищожна спрямо закона, тя е незаконосъобразна. Защото законът не може да насърчи нещо, което е противно на морала.

 

– Какво да очакваме от проверките на прокуратурата и НАП, които заявиха, че започват да разследват някои от участниците в „Апартаментгейт“?

НАП и прокуратурата са снабдени със законови механизми, при които чрез законно проведени процедури и събрани доказателства може да стигнат до определени изводи дали има законосъобразност или не при определена сделка. Както и дали купувачът придобива имота на действителна цена и със законно придобит доход. Въпросът е дали при тези сделки ще се установи неоснователно обогатяване на лица, които сме упълномощили да вършат публични дейности. Т.е. дали те са се възползвали от положението си, за да получат блага без основание. Защото как хора, които не са имали нито един ден труд или хонорар извън публичния бюджет, хора, които са били цял живот с кариера в държавни структури и институции, е възможно да си позволят блага, които хора на свободния пазар не могат.

 

– Няма ли обаче скандалът с евтините апартаменти по високите етажи на властта да си остане само с подадените вече оставки?

Това е въпрос на обществена нагласа. Факт е, че след 10-годишно управление на една основна политическа сила започват да се размиват границите между обществените очаквания и това, което имаме като резултат. Властта не само ги е покварила, но се вижда, че корупцията и необяснимото богатство са станали стандарт. Ако се оповести нещо, свързано с необяснимо богатство, то се приема като атака, като компромат, като фалшива новина. Но в действителност това са хора, които бяха на много сериозни управленски позиции. От министъра на правосъдието ние очаквахме съдебна реформа, а такава няма. От водещата парламентарна група – тази на ГЕРБ, очаквахме закони, които да съответстват на обществените процеси. Вместо това имаме закони, които имитират борба с корупцията.

 

Цялото интервю прочетете тук.

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции