Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
АЕЖ: Има ли Цацаров отношение към проверката на "Биволъ"?
АЕЖ: Има ли Цацаров отношение към проверката на "Биволъ"?
gospodari.com
06-16-19
добавено
1116
прегледа

Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) в България поиска обяснения от Върховната касационна прокуратура (ВКП) за проверката срещу журналистите от разследващия сайт ”Биволъ“ Асен Йорданов и Атанас Чобанов, съобщава Mediapool.

 

АЕЖ: ЕФИРЪТ ОСТАВА БЕЗ "ГОСПОДАРИ", НО НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПЪЛНИ С РОБИ


Oт АЕЖ посочват, че в рамките на тази проверка, Асен Йорданов е разпитван над три часа от полицията в четвъртък. "Когато се предприемат подобни действия срещу журналисти и особено срещу такива, които разследват предполагаеми злоупотреби, извършени от високопоставени представители на държавата, включително и от ръководители на прокуратурата, е абсолютно необходимо да бъде показано на обществото, че не става дума за ответна репресия от страна на властите върху неудобни за тях журналисти”, казват от асоциацията.

 

Те добавят, че са направили няколко безуспешни опита да се свържат с говорителя на прокуратурата Румяна Арнаудова, но досега няма информация за случая. Затова от АЕЖ настояват за отговорите на следните въпроси: 

 

• С данни за какво престъпление разполага прокуратурата, какъв е предметът на проверката и на какъв етап се намира тя? 

• Какво е наложило двамата журналисти да бъдат разследвани от Върховна касационна прокуратура, като орган от най-висша инстанция, а не от районните или окръжни прокуратури по постоянен адрес, които по правило би следвало да са компетентни ? 

• На какво основание Върховна касационна прокуратура е иззела компетентността на районната или окръжна прокуратура за проверка по случая? 

• Има ли значение фактът, че посоченият като подател на сигнала отрича да го е подавал? Прокуратурата отчела ли е това обстоятелство и придава ли му значение в хода на проверката? 

• В течение ли е главният прокурор Сотир Цацаров с проверката и има ли отношение към нея?

 

АЕЖ: ПРИСЪДАТА СРЕЩУ РОСЕН БОСЕВ Е САМОРАЗПРАВА С ЖУРНАЛИСТ

 

Прокуратурата започна проверка срещу журналистите от разследващия сайт "Биволъ" Атанас Чобанов и Асен Йорданов по фалшив сигнал, под който е подписано гражданското сдружение "БОЕЦ" от Видин. Сдружението отрича да е подавало такъв сигнал и призова "цялото българско общество да подкрепи "бойците" и "биволите" в битката с мафията и корупцията".

 

 

Източник: Mediapool