<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=91837" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Мирослава Ив...

АЕЖ осъди МВР заради побоя над журналиста Кенаров

17 Юни 2021
1 230

Административен съд  – София град задължи Министерството на вътрешните работи (МВР) да предостави на Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) всички материали от вътрешната проверка по действията на полицията срещу журналиста Димитър Кенаров, който беше задържан и бит, докато отразяваше протеста срещу правителството на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев на 2 срещу 3 септември 2020 г. 

Това съобщиха от организацията.

Посолството на САЩ подкрепи пребития от полицаи журналист Димитър Кенаров

Делото беше образувано, след като тогавашният вътрешен министър Христо Терзийски не отговори на заявлението, с което АЕЖ поиска материалите от проверката по случая, след като от медийни публикации стана ясно, че тя е била приключила, но резултатите от нея не бяха обявени. 

АЕЖ-България беше представлявана пред Административен съд – София град от адвокат Александър Кашъмов, който е ръководител на правния екип на “Програма достъп до информация”. 

Съдът не само е отменил мълчаливия отказ, но е задължил МВР да предостави информацията, тъй като е приел, че тя е обществена, свързана е с обществения живот в страната, ще помогне на обществото да си състави мнение за дейността на МВР, а освен това е и налице обществен интерес, тъй като информацията би допринесла за разкриване на “корупция и на злоупотреба с власт, повишаване на прозрачността и отчетността” – посочват от АЕЖ.

МВР е изискало данъчна проверка на журналиста Димитър Кенаров, водещ дело за полицейско насилие

Припомняме, че Кенаров беше незаконно задържан от полицейски служители, докато отразяваше събитията около бившия партиен дом по време на протеста на 2 срещу 3 септември 2020 г. Докато е под контрола на полицейските служители бил е удрян многократно, както показа и съдебно-медицинска експертиза.

“Журналистът е лишен от право на свободно придвижване в продължение на часове, сложени са му белезници, отказан му е достъп до адвокат и е откаран принудително до 5 РПУ в София”, допълват още от журналистическата организация.

През февруари 2021 г. прокурор Юлиан Лефтеров от Софийската градска прокуратура отказа да образува разследване по случая, позовавайки се на показанията на свидетел обадил се в МВР, за да свидетелства, че е видял по телевизията как Кенаров се съпротивлявал на полицаите. Заключенията на прокурора се базират изцяло на вътрешната проверка, която Столичната дирекция на вътрешните работи е извършила на… Столичната дирекция на вътрешните работи.

Казусът с Димитър Кенаров е регистриран на платформата на Съвета на Европа, на която се обявяват случаи на посегателства над журналисти.

Във видеото по-горе можете да си припомните разказа на журналиста за случилото се.

Източник: АЕЖ

Видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции