<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=80150" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: ТВ-водеща е 43-...

АЕЖ с писмо до Вебер заради обидите на Александър Йорданов към журналист

17 Декември 2020
0 479

Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) в България изпрати отворено писмо до Манфред Вебер заради недопустимото поведение на българския евродепутат Александър Йорданов спрямо журналистката от Българското национално радио Силвия Великова.

Нови обиди към журналист от евродепутата Александър Йорданов (видео)

Ето пълния текст на писмото:

“Уважаеми г-н Вебер,

Обръщаме се към Вас заради недопустимо поведение на българския евродепутат Александър Йорданов. Г-н Йорданов си е позволил да отправи необосновани нападки и обиди към уважаваната журналистка от Българското национално радио Силвия Великова. Очевидно подразнен от въпросите, които Великова му е задала в предаването си „Политически НЕкоректно“ на  6 декември, Йорданов е написал в социалната мрежа Фейсбук коментар, който смятаме за крайно недостоен. Въпреки че европейският депутат е изтрил този коментар от своя профил, много медии* регистрираха и публикуваха скрийншотове от текста, в който той прави директни обидни квалификации на въпросите и на личността на водещата в опит да омаловажи остро поставените политически теми за интервюто.  

Известно е, че работата на журналистите е да задават въпроси, а на политиците – да отговарят на тях. Отговорността, която журналистите имат пред обществото, изисква от тях да поставят трудни и важни въпроси, за да могат избирателите да си дадат сметка доколко даден политик оправдава доверието им.

Недопустимо е, когато политикът не може да се справи със зададените му въпроси и да им отговори по същество, без да се компрометира, да напада с обиди журналиста, който му ги задава. 

А когато става дума за представител на управляващата коалиция, както е в конкретния случай,  подобно поведение може да се приеме и като опит за натиск и призив към институциите въпросният журналист да бъде подложен на репресия. 

Припомняме, че това не е първият случай, когато журналистката Силвия Великова е обект на подобно отношение. През миналата година тя бе свалена от ефир от предишното ръководство на радиото, което се опита да ѝ попречи да отразява спорната процедура по избор на главен прокурор. Свалянето от ефир на Великова доведе до протести, широка международна реакция и безпрецедентна криза в радиото, завършила със смяната на генералния директор.

Надяваме се, че тези действия на представител на ЕНП няма да останат незабелязани и несанкционирани от ръководството на партията.”

Припомняме, че след интервю за предаването, което Великова води – “Политически НЕкоректно”, Йорданов написа два коментара в профила си във Фейсбук, посветени на нея, като я определя като “махленска клюкарка”, която му задавала “тъпи въпроси”, стъпвала на “опорни точици”, които повтаряла “като развален грамофон”.

Явно на евродепутата не му се харесват въпросите за състоянието на Съюза на демократичните сили към днешна дата, за електоралната му тежест без партньорството с ГЕРБ, за собственото му поставяне в съвместната листа за Европейския парламент и др. Вместо отговори, Йорданов обръща интервюто на монолог. В един момент дори обвинява персонално журналистката, че била искала предсрочни избори – твърдение, базирано на неясно какво.

След обидите бе разпространена мигновена реакция на колегите на Великова в “Хоризонт”, които излязоха със специална декларация. А Йорданов изтри публикациите си.

Вижте подробния материал на” Господарите” за скандалния случай!

Източник: АЕЖ

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции