Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
Ако детето ми попадне в лапите на вербовчик, няма да потърся ДАНС, след намесата на прокуратура и медии в случая от Пловдив!
Ако детето ми попадне в лапите на вербовчик, няма да потърся ДАНС, след намесата на прокуратура и медии в случая от Пловдив!
gospodari.com
06-10-19
добавено
5770
прегледа

"Ако съм майка на тийнейджър и разбера, че детето ми е попаднало в лапите на терорист-вербовчик, НИКОГА няма да потърся службите, след като съм видяла в какво превърнаха прокурори и медии случката в Пловдив", написа във фейсбук-профила си PR-специалистът Весислава Танчева.

 

Тя взе отношение по случая с ученика от Пловдив, за който беше подаден сигнал до ДАНС от собствените му родители, че е станал жертва на радикален вербовчик от Ислямска държава. Предлагаме ви целия текст на нейната публикация.

 

ПСИХОЛОГЪТ НА УЧЕНИКА ОТ ПЛОВДИВ, ОБВИНЕН В ТЕРОРИЗЪМ: ТОЙ НЕ Е БИЛ СПОСОБЕН ДА ГО ИЗВЪРШИ

 

 

"Ако съм майка на тийнейджър и разбера, че детето ми е попаднало в лапите на терорист-вербовчик, НИКОГА няма да потърся службите, след като съм видяла в какво превърнаха прокурори и медии случката в Пловдив.

 

Подчертавам, че смятам поведението на родителите на ученика за напълно адекватно - забелязали са промяната в поведението на детето, проверили са телефона му, видели са опасното съдържание там и съвсем правилно са се обърнари към криминален психолог и ДАНС. Оценили са собствения си родителски и граждански капацитет като недостатъчен и за да защитят детето си, са потърсили помощ.

 

Интересно е, че в първите дни (преди месец!!!) като че ли получават точно това - детето е защитено от службите и разследващите правилно преценяват, че то е жертва, а не терорист. 

 

Абсурдното поведение на прокуратурата превърна случая в гротеска, като в петък контролирано "изпуснаха" информация за предотвратен терористичен акт в Пловдив.
 

Подаването на подробности "на час по лъжичка" създаде очакване за нещо сериозно и опасно, а пресконференцията на цял зам. Главен прокурор по темата сигурно трябваше да докаже загрижеността на държавата към гражданите й... На гърба на един 16-годишен ученик и семейството му, разбира се! 

 

И ЧЕТВЪРТИ ден медиите продължават да творят дезинформация, вместо да прецизират заглавията си! Да, свидетели сме на много опасен феномен, но става дума не за тероризъм, а за неспособност от страна на доста големи деца да различават истина от пропаганда! Става дума за временно нарушена комуникация в семейството, която поставя едно от децата им в риск. Но вместо педофил или наркопласьор, това дете попада под атаките на вербовчик. 

 

Не подценявам риска! Но не очаквах чак толкова безумно отместване на фокуса, особено след като стана ясно, че случаят фактически е правилно решен от съда и детето е поставено под грижите на психолог и върнато в семейството си.

 

Истинският фокус би трябвало да е върху онази липсваща част от образованието на децата, която да им помага да се ориентират в информационния потоп на епохата и да им създаде съпротивителни сили срещу пропаганда и дезинформация от всякакъв вид! Вместо това, прокурорите решиха да си пишат актив и да позабършат малко имиджа си в една опасна ситуация!

 

Опасна, защото с глупавата публичност разрушиха труда на психолозите по случая и разколебаха всички родители с проблемни деца да търсят помощ от държавата и службите в подобни ситуации в бъдеще.

 

А медиите им помогнаха, като все още държат в заглавията думата "тероризъм", а трябваше още в петък да я сменят с "пропаганда"."