<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=79564" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Държавите от ...

Акушерката, пребила бебе, ще лежи по-дълго, според съда не съжалява за стореното (видео 18+)

09 Декември 2020
0 10047

Присъдата на акушерката Емилия Ковачева, която е обвиняема заради жесток побой на новородено, не трябва да бъде намалявана. Това е записано в решение на Върховния касационен съд (ВКС), с което делото се връща за ново разглеждане на апелативния съд, пише Mediapool.

Втората инстанция редуцира наказанието на Ковачева от 18 на 16 години затвор. Върховните съдии обаче твърдят, че това не е правилно. Според тях Ковачева не съжалява за стореното, а е заявила подобно нещо само в опит да намали присъдата си.

“Изразеното от подсъдимата в последната ѝ дума пред въззивната инстанция съжаление е заявено декларативно и твърде късно, за да се приеме, че същото е релевирано с цел разкаяние”, пише в решението.

Ковачева е обвинена в опит за убийство на новородено дете. Бебето бе пребито в частна болница през април 2015 г. часове след раждането му.

Адвокатът на акушерката, пребила новородено: 400 000 лв. обезщетение е много, детето е живо и здраво (видео)

Кадри от охранителните камери показаха как акушерката го удря многократно и го разтърсва силно. Според разследващите то е бито в продължение на час и половина и са му нанесени поне 39 удара.

След жестокия побой бебето получава множество увреждания, сред които и счупен череп. Детето бе спасено благодарение на бързата лекарска реакция.

Акушерката Емилия Ковачева: Не се чувствам виновна!

На първа инстанция Ковачева бе осъдена на 18 години затвор. По време на процеса се установи, че тя няма психично заболяване, нито пък данни да е страдала от т.нар. професионален “бърнаут”. Апелативният съд обаче прецени, че наказанието е прекалено завишено. Съдиите посочиха, че Ковачева е работила много и често е била лишавана от полагащите ѝ се по закон почивки.

“Настоящият съдебен състав счита, че именно изброените многобройни нарушения на трудовото законодателство от страна на работодателя в значителна степен са улеснили извършването на деянието от страна на подсъдимата”, пишеше в мотивите им.

Сега обаче третата инстанция казва, че това решение трябва да се преразгледа. Според и смекчаващите, и отегчаващите вината обстоятелства трябва да се преосмислят.

“При новото разглеждане е необходимо значимите за определяне на наказанието смекчаващи и отегчаващи обстоятелства да бъдат преосмислени…, след което да се извърши необходимата преценка и на подсъдимата да се определи наказание, съответно на степента на обществена опасност на деянието”, пише в решението на ВКС.

Кадри от ужасяващото посегателство на акушерката Емилия Ковачева върху новороденото можете да си припомните по-горе. Предпреждаваме, че кадрите не са за хора със слаби сърца!

Източник: Mediapool

Снимки: Булфото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции