<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=71538" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Топ унищожит...

Алгоритъмът на Facebook активно промотира съдържание, отричащо съществуването на Холокоста

18 Август 2020
0 2020

Обвиниха компанията Facebook на Марк Зукърбърг, че активно е промотирала съдържание, отричащо историческата реалност на Холокоста, пише DailyMail.

Изследователи от Института за стратегически диалог във Великобритания, ангажирани в противопоставянето срещу прояви на екстремизъм, са открили, че потребители, които са харесали съдържание във Facebook, отричащо Холокоста, са били директно препращани към аналогично такова от алгоритъма на сайта.

И докато отричането на Холокоста се разпространява още и в мрежите на Reddit, Twitter и YouTube, изследователите установиха, че Facebook е по-упорит в отказа си да блокира съдържанието, отколкото други платформи на социални медии.

„Facebook, който не желае да признае отричането на Холокоста като форма на омразна реч срещу евреи, има малка, но добре утвърдена и идеологически разнообразна общност от отричащи реалността на Холокоста на своята платформа“, заключават авторите.

Основателят на компанията – Марк Зукърбърг, който е евреин, преди време говори за собствената си борба с модерирането на тема като отричане на Холокоста във Facebook. Аудиото може да чуете горе.

“Аз съм евреин и съзнавам, че има набор от хора, които отричат, че Холокостът изобщо се е случил и намирам това за дълбоко обидно”, каза той през юли 2018 г.

“Но в края на краищата не съм убеден, че нашата платформа трябва да свали подобни изказвания, защото смятам, че хората имат право и да грешат.”

Марк Зукърбърг защити решението на Facebook да не премахва политически реклами с невярна информация

Facebook призна, че „постигането на правилен баланс между запазването на хората и осигуряването на свободна реч е трудно и знаем, че много хора категорично не са съгласни с нашата позиция“.

Компанията заключи: „Ние непрекъснато разработваме и преглеждаме нашите политики и се консултираме с организации по целия свят, за да гарантираме, че ще се оправим.“

Видео: CBS

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции