<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=82424" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: В Нидерланди...

Алибегов: Засега се отказваме от протестното отваряне на заведенията (видео)

26 Януари 2021
0 2209

“Над 30% от заведенията са фалирали и въобще няма да отворят, а с всеки изминал месец този процент се увеличава” каза в „Тази сутрин“ Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията.

Асоциацията заедно със Сдружението на заведенията в България поискаха оставката на здравния министър, защото по думите им „води война“ с тях.

“За нас е неприемливо здравните власти да разделят бранша по този начин и да казват – в ресторанта на хотела може да се храните безопасно, а в този срещу хотела има опасност да се заразите с коронавирус“, заяви Алибегов.

На този етап заведенията се отказват от идеята за масово протестно отваряне. По думите на Ричард Алибегов, тъй като здравният министър „се е заял с тях“, ако направят това и броят на заразените се увеличи, те ще бъдат посочени с пръст като виновници за това.

Ресторантьори отварят протестно заведенията си на 1 февруари: Ще ни застрелят ли?

„На протеста имаме икономически искания – да бъдат изплатени обезщетенията на служителите и на бизнеса и да работим. Дистанцираме се от всякакви партии и политици. Вчера обсъдихме как ще протече протестът със СДВР, така че се надяваме да бъдем чути“, заяви Алибегов. Той обяви още, че бизнесът все още не е започнал да взима помощ. Тя се очаква да тръгне едва тази седмица.

Заведенията поискаха незабавно спиране на мерките: “Не на 21 декември! Сега!”

Директни помощи за бизнеса не са получени, освен тези по мярката „80/20“ за заетост на персонала. Вече осми месец чакаме изплащането да започне. Ситуацията е много зле и сме на ръба. Затова смятам, че на протеста ще се съберат много хора“, допълни Ричард Алибегов.

„Наясно сме, че дори да ни пуснат на 50% капацитет, повече от 25% заетост няма да имаме. Но е добре да завъртим малко по малко колелото. Февруари по принцип е много тежък месец и можеше да се ползва за адаптация“, на мнение е той.

Източник: bTV, “Тази сутрин”

Снимки БулФото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции