Следва: Проф. Кантард...

Алпинистът Атанас Скатов е в неизвестност след опит за изкачване на K2

05 Февруари 2021
0 2736

Българският алпинист Атанас Скатов е в неизвестност, след като е паднал при слизане от Лагер 3 по време на опита си да покори втория по височина връх на планетата – К2. Новината съобщиха от туристическата агенция Alpine Adventure Guides в профила си в Twitter.

Скатов се е придвижвал към главната база в планината Каракорум, но въжето му се е скъсало. В момента група от шерпи го издирва, пише “Булевард България”.

Атанас Скатов с девети осемхилядник, след като покори и Гашербрум 2

GPS-тракерът, който българинът носи към екипировката си, показва последните му движения и къде се намира в момента, но засега няма съобщение дали той е открит от спасителния екип.

Скатов се насочи към атака на K2 (8611 м), който се намира на границата между Пакистан и Индия. На 3 февруари той се намираше в Лагер 2 и изчакваше удобен прозорец, за да започне изкачването.

На 4 и 5 февруари се очакваше метеорологичните условия да бъдат добри и да му позволят да осъществи успешна експедиция. Той и още няколко алпинисти са направили опит за нощно изкачване, но късно снощи всички са се върнали в Лагер 3, който се намира на 7400 м. 

Ръководителят на експедицията съобщава пред Alpine Adventure Guides, че малко по-нависоко са останали двама алпинисти – Джей Пи Мор и Джон Снори, а с тях са и двама шерпи. Тракерите им са замразени. “Надяваме се всички да са в безопасност”.

Източник: “Булевард България”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции