Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
Амазонските гори изчезват най-бързо от десетилетие насам
Амазонските гори изчезват най-бързо от десетилетие насам
Еко криза
11-18-19
добавено
1324
прегледа

Амазонските гори изчезват с най-бързи темпове от десетилетие насам, съобщава Гардиън. Обезлесяването на терени в Бразилия е ударило своя пик след избирането на президента Жаир Болсонаро, който насърчава изсичането на горите с цел да се създадат обработваеми площи или в името на някакъв бизнес.

 

Нещо невиждано в Амазонската джунгла: какво става в Бразилия?

 

Проучванията сочат, че само за последната година са изчезнали около 10 000 кв. км. гора. За последно с такива темпове гората е унищожавана преди повече от десет години - през 2008 г. В комбинация с тазгодишните огромни пожари, ситуацията става все по-критична.

 

Жаир Болсонаро твърди, че еко-организации разпалват пожарите в Амазонка

 

Вината за всичко това е на бразилското правителство, твърдят природозащитници. Заграбването на земята в амазонските гори не само не се санкционира, но и се насърчава. 

 

Протестиращи обградиха бразилските посолства по целия свят заради пожарите в Амазонка

 

"Предложения като за узаконяване на заграбването на земи, откриването на рудници, както и занижаването на изискванията за изграждане на нова инфраструктура показват, че следващите години ще са още по-лоши", казват специалисти.

 

Източник: Гардиън