<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=74431" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Да вярваш на ...

Амеба, която се храни с човешки мозък, е била открита във водата на осем града в Тексас

28 Септември 2020
1 5773

Жителите на осем града в Тексас бяха предупредени, че опасна амеба, която се храни с мозък, е била открита във водата им. Властите в единия от градовете дори са обявили бедствено положение, пише CNN.

Жителите на Лейк Джаксън, Фрийпорт, Ангълтън, Бразориа, Ричууд, Ойстър Крийк, Клют и Розенбърг не трябва да използват водата си, докато проблемът не бъде разрешен. Бедствено положение бе обявено в Лейк Джаксън. Това е единственият град, който затегна мерките след появата на амебата.

Комисията за качество на природните ресурси в Тексас публикува предупреждение към хората да не използват никаква вода заради наличието на Naegleria fowleri. Микроорганизмът може да се открие още в зле поддържани басейни, както и в топлите отпадни води на индустриални комплекси.

В началото на септември местно 6-годишно момче било хоспитализирано с наличието на въпросната амеба. Властите проследили пътя на заразата до два възможни източника – питейна чешма в центъра на града и маркуч в двора на семейната къща.

Мъж във Флорида се зарази с амеба, която влиза през носа и се храни с мозъка

Макар инфекциите с амебата да са изключително редки, те в повечето случаи са фатални. От 2009 до 2018 г. на територията на Съединените щати са докладвани само 34 случая. В интервала от 1962 до 2018 г. общо 145 души са били заразени с амебата, като едва четирима са оцелели.

Източник: CNN

Видео: YouTube/FlashNews

Снимка: Getty Images

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции