Следва: Учителка ста...

Американец прекоси Антарктика без чужда помощ (видео)

27 Декември 2018
29 2104

Американецът Колин О'Брейди преодоля за 54 дни почти 1500 километра, като стана първият човек, прекосил Антарктика без чужда помощ, съобщиха световните агенции.

 

33-годишният гражданин на Портланд, щата Орегон, изпревари в оспорвана битка 44-годишния капитан от британската армия Луис Ръд, който е на един или два дни до финала.

 

Последните 130 километра от трасето О'Брейди преодоля наведнъж. "Въпреки че последните 32 часа бяха едни от най-трудните в моя живот, те бяха и едни от най-щастливите ми моменти", довери приключенецът.

 

О'Брейди стартира на 3 ноември с шейна и оборудване с тегло 170 килограма. На няколко пъти той имал желанието да спре и да се откаже от рекордното си начинание. Така станало и на 18 ноември, когато се събудил целия затрупан в сняг в шейната си. В този ден той се борил срещу насрещния вятър и изминал само 48 километра.

 

Вторият приключенец, британецът Луис Ръд, посвети участието си в памет на приятеля си Хенри Уорсли, който почина през 2016 година от инфекция на 50 километра от финалната линия при прекосяването на Антарктика.

 

Източник: Dir.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции