Американска компания разработи тест за коронавирус, който дава резултати само след 45 минути

25 Март 2020
0 749

Администрацията по храните и лекарствата на САЩ одобри първия бърз тест за новия коронавирус през уикенда.

Тестът, направен от биотехнологичната компания “Cepheid”, дава резултати за около 45 минути и не е необходимо да се обработва в лаборатория.

Той обаче ще трябва да се използва предимно в спешните отделения и болниците, а не в лекарските кабинети, заяви Дейвид Персинг от Cepheid.

АМЕРИКАНСКА КОМПАНИЯ РАЗРАБОТИ И ИЗПРАТИ ТЕСТОВЕ ЗА ВАКСИНА СРЕЩУ КОРОНАВИРУСА

В болницата например тестът може да помогне за опростяване на грижите за болни хора, тъй като ако се разбере, че някой има или няма COVID-19 по-бързо, лекарите ще решат какви мерки трябва да предприемат, за да ги лекуват.

„Това не е тест, предназначен за ползване от притесненото общество“, каза Персинг.

Машините, които изпълняват новите тестове на “Cepheid”, вече са доставени в някои здравни заведения в САЩ и подобно на тестовете, които вече се използват в лабораториите за обществено здраве и болници, този нов тест търси следи от вируса в проби от пациентите.

Компанията твърди, че ще започне да доставя самите тестове по-късно тази седмица.

След дълго и скъпо закъснение САЩ най-накрая тества десетки хиляди хора седмично за новия коронавирус. Конвенционалните тестове обаче изискват лекарите да вземат проба от носа или гърлото на пациента и да я изпратят в лаборатория със специализирана апаратура и техници.

ЗАЩО ВАКСИНАТА СРЕЩУ КОРОНАВИРУС НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ГОТОВА ВЕДНАГА?

Най-бързо времето за изпълнение може да отнеме няколко часа, като обикновено са нужни дни, за да излязат резултатите.

Тестовете, които могат да се провеждат извън лаборатория и могат бързо да дадат отговори на лекарите, са от решаващо значение в борбата срещу бързо разпространяващия се пандемичен вирус.

Лекарите разполагат с технологията за бързо тестване от известно време, но тя не е толкова широко разпространена или утвърдена, като в резултат на това се разчита главно на лабораторните тестове. В САЩ например, се използват само около 5000 от системите на “Cepheid”, сравнено със стандартните лабораторни, по-бавни тестове, които са много по-достъпни и разпространени.

Източник: The Verge

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции