Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
Американска фондация дава 185 000 долара за консервацията на Бузлуджа (видео)
Американска фондация дава 185 000 долара за консервацията на Бузлуджа (видео)
Вземи EMBED
Loading the video...
07-18-19
добавено
1771
прегледа

Американската фондация Getty ще отпусне финансиране от 185 000 долара за консервацията на паметника на Бузлуджа. Парите ще бъдат преведени напълно безвъзмедно на "Проект Бузлуджа", съобщи Dir.bg.

 

Емблематичният монумент е избран по програмата „Keeping it modern“ на фондацията за 2019 г. заедно с още 9 сгради. Целта ѝ е да подпомага изготвянето на планове за консервация на ключови обекти по цял свят.

 

Откакто е дадено началото на програмата през 2014 г., такава помощ са получили общо 64 сгради. Сред тях са Операта в Сидни, сградата на общината в Бостън, Университетът Баухаус в Десау, Мелниковата къща в Moсква, единственият небостъргач от Франк Лойд Райт и други.

 

Проектът за реновирането на Бузлуджа трябва да бъде готов през септември догодина. В него трябва да се уточни как паметникът ще може да се самоиздържа и да носи приходи. 

 

Всички идеи ще бъдат достъпни за разглеждане и обсъждане онлайн.

 

„Проект Бузлуджа“ от 2015 година ръководи инициатива за опазването на монумента.

 

Медиапул припомня, че паметникът на Бузлуджа е построен през 1981 г. за отбелязване на 90-годишнината на българското социалистическо движение.

 

Миналата година започна процедура по обявяването на сградата за национално културно наследство, но тя се бави в Министерството на културата.

 

 

Източници: Dir.bgМедиапул