<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=56554" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Амстердам мо...

Амстердам ще забрани продажбата на канабис на туристи

14 Февруари 2020
0 153

Кметицата на Амстердам се опита да спечели политическа подкрепа за почистването на пренаселения квартал “Червените фенери”, като заяви, че за една трета от чуждестранните туристи и близо половината британци ще бъде по-малко вероятно да посетят града отново, ако им бъде забранено да купуват канабис в кафенетата.

 

Фемке Халсема, която че иска да намали броя на търговските обекти продаващи канабис, прикачи резултатите от проучването си към писмо до нейните съветници, в което обяви намерението си да проучи как те могат да намалят привличането към наркотиците от страна на туристите.

 

Амстердам се бори да се справи с огромния брой посещаващи центъра на града до такава степен, че атракциите там вече не се рекламират.

 

Дом на 1,1 милиона души, градът привлича повече от 17 милиона посетители годишно, а общината особено държи да разубеди туристите да се възползват от “gedoogbeleid” или т. нар. „политика на толерантност“, спрямо канабиса.

 

 

 

 

Проучването на Службата за изследвания, информация и статистика на Амстердам сочи, че 34% от всички, които посещават района “Singel”, където се намират “Червените фенери”, биха идвали по-рядко в града, ако чужденците нямат право да купуват канабис от кафенетата, а 11% от тях никога няма да дойдат отново.

 

От анкетираните британски посетители, 42% са казали, че ще се връщат в Амстердам доста по-рядко, ако това се случи.

 

Сред анкетираните от всички националности 40% заявили, че повече няма да употребяват марихуана или хашиш при посещенията си, ако такава забрана бъде приложена.

 

Един на всеки пет (около 22%) заявили пък, че ще помолят някой местен да им закупи марихуана, а 18% казали, че ще намерят друг начин да си купят.

 

100-те участвали в проучването са били на възраст между 18 и 35 години, по-голямата част от които (57%) заявили, че кафенетата, които продават марихуана играят важна роля при избора им да дойдат в Амстердам.

 

„За британските посетители “кофи шоповете” досега са най-често споменаваната основна причина да идват в Амстердам“, заяви говорител на Службата за изследвания, информация и статистика.

 

„Те посочват разходките или колоезденето през града по-рядко като основна причина и по-често посочват, че основната причина е евтиното пътуване“, добави той.

 

Халсема също така ще се опита да се справи с парадокса на холандската политика на толерантност.

 

Докато на лицензираните кафенета е разрешено да продават канабис, производството на дрога е незаконно. Резултатът от това е, че кафенетата използват “задна вратичка”, като често купуват дрогата от организирани престъпни групи.

 

В писмото си кметицата заяви, че иска да се проведе проучване през тази година за намаляване на привличането на туристите и регулиране на “задната вратичка”, тъй като ясното разделяне на пазарите между твърдите и леките наркотици е спешно, заради засилването на търговията с твърди наркотици.

 

Отделно, в четвъртък кметството на Амстердам заяви, че груповите обиколки на “Червените фенери” и другите райони на столицата, в които се практикува проституция, ще бъдат официално забранени от 1 април, докато екскурзионните обиколки в другите части на града ще трябва да се случват след изрично разрешение.

 

 

 

 

Общинският съвет гласува също така да се ограничи и размера на разрешените обиколки до 15 души и да им се попречи да се спират на оживени места, като например по тесни мостове, пред домовете и на входовете на магазини и ресторанти в работно време.

 

Екскурзоводите, които нарушат правилата, ще бъдат глобявани по 190 евро.

 

Зам.-кметът Виктор Еверхард заяви, че обиколките на Червените фенери трябва да бъдат незаконни, тъй като е “неуважително сексуалните работници да се третират като туристическа атракция”.

 

Други обиколки обаче трябва да спазват нови, по-строги правила, за да се предотврати смущения за жителите и бизнеса, добави той.

 

Понастоящем през “Червените фенери”на Амстердам всеки ден минават до 115 групи от туристи, като повече от половината жители и фирми в центъра казват, че обиколките им пречат, а сексуалните работници се оплакват от насилствено поведение и снимките, направени без тяхното съгласие.

 

 

Източник: The Guardian

 

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции