<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=84939" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Защо ваксина...

Китай ядоса правителства с анални проби за Covid-19 на чужденци

05 Март 2021
0 4852

Властите в Китай изискват част от пристигащите от далеч посетители да дават анален секрет за проба като част от мерките за справяне с коронавируса, съобщава The New York Times. Решението предизвика гнева на много чуждестранни правителства.

Япония е сред страните, които поискаха изключение за влизането на своите граждани в Китай с аргумент, че инвазивната процедура довела до многобройни оплаквания от “психологически травми”. От Държавния департамент на САЩ също е постъпило оплакване, че дипломати са били принуждавани да дават анални проби – нещо, което китайските власти отричат.

Китай ядоса правителства с анални проби за Covid-19 на чужденци

Медицинските експерти в Китай се оправдават за мярката с убеждението, че следи от вируса, причиняващ Covid-19, се запазват в ануса много по-дълго, отколкото в дихателните пътища. Страната въведе някои от най драстичните мерки в света, включително забрани за влизане в страната на чужденци, които ограничиха епидемията.

Китайците победиха коронавируса. Как успяха?

Не е ясно колко такива проби са приложени или кой е обект на тях. Китайските държавни медии признаха, че някои пристигащи в градове, включително Пекин и Шанхай, трябва да направят тестовете, въпреки че според докладите изискванията могат да варират в зависимост от това дали пътниците са били счетени за високорискови.

Източник: The New York Times

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции