<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=66287" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Удължава се и...

Ананиев: Маските остават задължителни в градския транспорт, културните мероприятия ще са с 50% публика (видео)

10 Юни 2020
0 3275

“Удължаването на извънредната епидемична обстановка с 15 дни стана при спазване на изискванията, в които се предвижда главният държавен здравен инспектор да представи оценка и доклад”, обяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

“Докладът е изключително подробен. Освен него, се проведе и среща при премиера Бойко Борисов. Искам да ви уведомя, че от докладът на доц. Ангел Кунчев ясно се вижда, че разпространението на коронавируса продължава да бъде сериозна опасност за здравето на хората. В такава посока говорят и цифрите”, каза той.

Ананиев посочи, че в България броят на заразените е 2889, а починалите са 167. По думите му, това ниско равнище се дължи на предприетите мерки.

Ананиев: Маските остават задължителни в градския транспорт, културните мероприятия ще са с 50% публика (видео)

“Считаме, че те трябва да продължат и през следващите 15 дни. Няма нови мерки, които да се прилагат. Заповедите ми остават да действат. Те са в 3 основни направления. Продължава да действа временното ограничаване на влизането на граждани на трети страни на територията на страната, с изключение на няколко балкански страни – Черна гора, Босна и Херцеговина и Сърбия. За останалите страни очакваме общо европейско решение”, обяви министърът.

Той е на мнение, че ако границите са отворят, това ще стане най-рано от 1 юли. 

“Второто направление е свързано с противоепидемичните мерки. Те включват социална дистанция, хигиена на ръцете, дезинфекция и носене на маски. Решихме, че на закрити обществени места можем да препоръчаме носенето на маски, като се спазва съответна дистанция. Единствено задължително остава носенето на маски в публичния транспорт”, обясни Ананиев.

Ананиев: Маските остават задължителни в градския транспорт, културните мероприятия ще са с 50% публика (видео)

Третата мярка е свързана с въвеждането на ограничение на масовите мероприятия. Новото, което влиза в заповедта, е, че на закрити места капацитет ще е 50% – или заемане на местата през една седалка.

Според Ананиев мярката, която ограничава посещението в магазините на хора до 60 години, трябва да отпадне. Той дори е на мнение, че обществото вече е достатъчно дисциплинирано.

Министърът на здравеопазването се надява също, че няма да се наложи да се въвеждат КПП-та и да се връщат по-строгите правила. 

“Нека не говорим за затваряне на градове и граници. Това е мярка, за която всяка държават трябва да е предварително готова. Мислим за такива случаи, ако се стигне дотам”, обясни Кирил Ананиев.

Видео: Нова тв

Снимки: Булфото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции