<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=79611" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Доц. Ангел Ку...

Ангела Меркел отправи драматичен апел: “Живеем в извънредна ситуация”

09 Декември 2020
0 1882

В речта си пред Бундестага Ангела Мекел отправи необичайно драматичен апел за затягане на мерките още преди Коледа. Целта е да се опазят здрави най-възрастните членове на семействата. Тя изрично призова да се изтеглят напред коледните ваканции на учениците, поради това, че броят на новите инфекции не спира да расте, пише Дойче веле.

„Щом учените ни умоляват да ограничим контактите една седмица преди да се видим с бабите и дядовците по Коледа, е редно да помислим дали да не изтеглим ваканциите с три дни напред”, каза Меркел. Частичният локдаун в Германия не дава резултат. Учените отправиха „последно ясно предупреждение”, в което настояват за още по-строги мерки. Те искат общественият живот да бъде замразен, а  магазините, които не продават стоки от първа необходимост да останат затворени. В противен случай може да се стигне до пълен локдаун в края на януари.

Рекордно висок брой смъртни случаи

Броят на починалите, при които е бил установен коронавирус, стигна нов черен рекорд в Германия – смъртните случаи за последните 24 часа са 590, както съобщават от института „Роберт Кох“. Най-високият досега брой смъртни случаи (487) беше регистриран преди седмица. Общо от началото на пандемията до момента в Германия са починали близо 20 000 души. Броят на новозаразените също е нараснал в сравнение с миналата седмица. За денонощие са регистрирани 20 815 случая или с 3500 повече, отколкото миналата сряда.

В Германия в момента са регистрирани 149,1 новозаразени на 100 000 жители, което също е много висок показател – в началото на пандемията новите случаи бяха само 120 на 100 000. Набелязаната цел е да се намали този показател до 50, за да могат здравните служби да проследяват ефективно веригите на разпространение на заразата.

Освен това все по-активно се чуват призиви за по-твърд локдаун след Коледа. По данни на германската Академия на науките „Леополдина“, все повече политици пледират за предприемането на допълнителни ограничения след празниците. В Бавария от днес са в сила по-строги мерки като ограничение за излизане от дома освен по основателни причини, както и забрана за консумацията на алкохол на открито.

В Саксония от понеделник остават затворени училищата, детските градини и занималните, както и голяма част от търговските обекти. „Трябва да внесем спокойствие“, каза министър-председателят на провинцията Михаел Кречмер. Ограничения са въведени и при преминаването на границата със съседна Чехия.

В Германия обмислят по-строг локдаун и вече знаят кой ще бъде ваксиниран пръв

Нова година – нови ограничения

Министър-председателят на Северен Рейн-Вестфалия Армин Лашет пледира за „истински локдаун от началото на следващата година“. Това е необходимо, „за да имаме перспектива за повече нормалност през 2021-а“, каза Лашет пред агенция ДПА. Сходно мнение изрази и федералният министър на здравеопазването Йенс Шпан. „Не виждам по-подходящ момент за въвеждането на по-нататъшно ограничаване на контактите.”

И Сдружението на германските общини смята, че времето след празниците е подходящо за въвеждане на мерките. Училищата и детските градини така или иначе остават затворени поради коледна ваканция, мнозина от работещите ще са в отпуск, а след Коледа няма и спешна нужда от пазаруване, каза главният изпълнителен директор на организацията Хелмут Деди. Той призова към „здравословен покой от 28 декември до 10 януари“.

Последното предупреждение на учените

Германската Академия на науките „Леополдина“ вече излезе с искането за по-строги ограничения с цел да се ограничи разпространението на заразата. Експертите препоръчват от идния понеделник нататък да се отмени задължението на учениците да ходят на училище. От Бъдни вечер поне до десети януари общественият живот в цялата страна би трябвало да е редуциран максимално, а магазините, които не продават стоки от първа необходимост – да останат затворени.

На препоръките на академията би трябвало да се гледа като на „ясно и последно предупреждение от страна на учените“, каза водещият в Германия вирусолог Кристиан Дростен, който е участвал в разработката на позицията. Предполага се, че коледните празници ще предизвикат увеличаване на броя на новите инфекции. Ако сега не се вземат допълнителни мерки, има заплаха от пълен локдаун в края на януари и през целия февруари, а това би се отразило катастрофално на икономиката.

Източник: Дойче веле

Снимка: DPA

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции