<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=78697" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Министър Сач...

Ангела Меркел ще убеждава европейските страни да затворят ски курортите си заради пандемията

26 Ноември 2020
0 745

Германският канцлер Ангела Меркел ще се опита да убеди партньорите си в Европа да не отварят ски курортите до началото на януари, предаде Mediapool.

Целта е да не се повтори ситуацията с австрийския курорт Ишгъл, превърнал се в едно от първите огнища на заразата заради бавна реакция и търговски интереси.

Австрийски курорт – тайният развъдник на коронавирус в Европа

“Заявявам го открито, че няма да е лесно, но ще се опитаме”, заяви Меркел след продължилите близо 7 часа преговори с премиерите на федералните провинции за това как да бъдат удължени антиепидемичните мерки в страната.

Федералното правителство и лидерите на 16-те провинции заявяват, че са се споразумели “да работим на европейско ниво да не се позволява ски туризъм до 10 януари”.

Именно Австрия обаче веднага заяви, че не е съгласна с общоевропейско отлагане на ски сезона за след Коледа и Нова година.

Австрийският министър на туризма Елизабет Кьостингер коментира, че “не вижда никаква полза от призивите да се затворят курортите”.

“Зимата в Австрия ще е безопасна. Компаниите ни вече подготвиха подробните си плановете за сигурността на хората по време на ски почивките”, допълни тя пред германската пресгрупа Funke.

Разследват австрийския курорт, от който пламна заразата с Covid-19 в много страни в Европа (снимки)

Франция няма да отваря зимните курорти до края на годината

Тази седмица френският президент Еманюел Макрон заяви при представянето на това как страната постепенно ще се върне към по-нормалнен ритъм, че зимните курорти във Франция няма да отворят до края на годината и че ще се консултира с европейските партньори за координирано начало на сезона.

Курортите в Швейцария са отворени

Отворени са и курортите в Швейцария, където полицията следи на лифт станциите да се спазват ограничителните мерки като носене на маски и спазване на дистанция.

Италия подкрепя отлагането на ски сезона

Италианският премиер Джузепе Конте вече подкрепи отлагането на ски сезона, но също подчерта, че е нужно европейско решение.

“Ако Италия реши да затвори всички ски лифтове и писти без подкрепа от Франция, Австрия и други страни, то италианските скиори ще отидат в чужбина и има риск да донесат заразата обратно”, заяви той пред телевизия La7.

Трета вълна на коронавируса в Европа прогнозираха от СЗО

В Световната здравна организация (СЗО) също имат проблем с работата на планинските обекти. “След като рискът от заразяване намалее значително, а това със сигурност ще стане, тогава ще сме свободни да правим, каквото поискаме. Но точно сега? Трябва ли ски курортите на отварят? При какви условия?”, коментира Давид Наваро, специален пратеник на СЗО за коронавируса.

Източник: Mediapool

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции