<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=37825" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Бойко Борисо...

Антикорупционната комисия трябва да сложи край на показните акции, според експерт

31 Май 2019
0 1115

През последните месеци работата на КПКОНПИ е подложена на силен обществен натиск, а шефът ѝ Пламен Георгиев беше принуден да излезе в дълъг отпуск заради "Апартаментгейт". 

 

 

 

Новата мега-антикорупционна комисия, която беше създадена през 2018 г., се размина с очакванията на обществото, смята доц. д-р Атанас Славов, цитиран от Mediapool.

 

 

""

 

"Антикорупционната комисия е един разнолик орган, който обединява няколко дейности – отнемане на незаконно придобито имущество, проверка за конфликт на интереси и имуществените декларации на властта до корупцията по високите етажи на властта, но законодателят не ѝ е дал право да разследва, което пречи на ефективната ѝ работа", смята Атанас Славов. Според него, за да се подобри работата на КПКОНПИ, са необходими законодателни промени.

 

 

ШЕФЪТ НА АНТИКОРУПЦИОННАТА КОМИСИЯ: ЗА ПЕЕВСКИ НЯМА НИТО ЕДИН РЕД ЗА НЕЩО НЕЗАКОННО

 

Смяна на модела за избор на ръководство

 

На първо място Славов поставя независимостта на комисията. Той предлага да се приеме нов, различен модел за избор на състава ѝ. В момента ръководството се избира с обикновено мнозинство от парламента. Славов предлага наред с Народното събрание да бъдат включени и други институции, като президент и неправителствен сектор, при избора на ръководството на КПКОНПИ. Това ще даде по-високи гаранции за публичност на процедурата, политическа неутралност и професионализъм, посочи той.

 

 

АНТИКОРУПЦИОННАТА КОМИСИЯ Е ТРИЛА ДАННИ В ДЕКЛАРАЦИЯТА НА МИНИСТЪР ПОРОЖАНОВ

 

За нов модел на избор на ръководството на КПКОНПИ настоява и президентът Румен Радев. Подалата оставка като лидер на БСП Корнелия Нинова пък каза, че една от първите ѝ работи при връщането на левицата в парламента ще бъде да внесат нов законопроект.

 

 

""

 

Край на показните акции

 

Атанас Славов смята, че КПКОНПИ трябва да сложи край на показните акции и да не участва в арестите на заподозрени, защото това е в правомощията на МВР. За пример беше даден арестът на бившата кметица на столичния район "Младост" Десислава Иванчева, която беше държана цял ден с белезници пред Спортната палата в центъра на София.

 

 

"ХВАНАХА" КМЕТИЦАТА НА "МЛАДОСТ" ДЕСИСЛАВА ИВАНЧЕВА С ПОДКУП ОТ 70 000 ЕВРО (ВИДЕО)

 

 

Последният такъв случай е с ареста на кмета на Божурище Георги Димов. Той бе арестуван преди дни в сградата на общината и изведен с белезници от служители на МВР и КПКОНПИ през площада под погледа на всички камери и събралото се множество хора.

 

 

АРЕСТУВАНИЯТ КМЕТ НА БОЖУРИЩЕ ИЗТЕГЛИЛ 1 МЛН. ЛВ. БАНКОВ КРЕДИТ (ВИДЕО)

 

 

Антикорупционната комисия не трябва да се превръща в нова служба за сигурност, смята Славов. Според него в тази връзка следва да се преосмисли възможността за използване от КПКОНПИ на специални разузнавателни средства извън целите на наказателното производство, след като комисията няма разследващи функции.

 

Конфликтът на интереси

 

Промени са необходими и по отношение на установяването на конфликт на интереси на държавните служители, смята Славов. Причината – в момента тези проверки са по-скоро формални и не дават резултат. Атанас Славов предлага да се разшири понятието за "свързани лица" на основание родство по сватовство до четвърта степен включително, както и да се включат повече хипотези на фактическо съжителство на възходящите и низходящите на лицето, заемащо публична длъжност. Така ще се намалят случаите на заобикаляне на закона, смята юристът. Той даде пример как покойният шеф на НИМ Божидар Димитров беше назначил за свой заместник мъжът, с когото неговата дъщеря е живеела на съпружески начала, но формално конфликт на интереси няма. Най-пресният пример пък е с къщите за гости на роднините на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ.

 

Славов предлага да се предвиди законов текст, който да ограничи възможността лицата, заемащи публични длъжности, да получават дарове и облаги. Поводът е скандално известният случай "Апартаментгейт", при който стана ясно, че редища висши чиновници са купили апартаменти на преференциални цени.

 

Високи изисквания към подателите на сигнали

 

Атанас Славов смята още, че са изключително високи изискванията към подателите на сигнали за корупция и конфликт на интереси. Те трябва не само да дадат ЕГН-то си, но и да опишат как точно е предаден подкупът, все едно са били там, гледали са и са го заснели – нещо, което е абсурдно, посочи той. Затова предлага да отпадне изискването за посочване на ЕГН в подадените сигнали, както и подробното описание как точно е получен подкупа.

 

Друга слабост на действащия сега закон е, че сигнали могат да подават само граждани. Това лишава от право граждански организации, които се борят срещу корупцията, да подадат сигнали, каза Атанас Славов.

 

Относно производството за отнемане на незаконно придобито имущество е необходимо гражданската конфискация да се съобрази с изискванията на Конституцията и европейското право. Славов напомни, че в момента се чака решението по две дела на съда в Люксембург дали българският закон за отнемане на незаконно придобито имущество отговаря на европейските регламенти.

 

Корупцията у нас вече е алогична

 

В България корупцията вече придобива абсурдни измерения, станала е алогична, каза Илиян Василев, член на съвета на Антикорупционния фонд.

 

Той даде пример с актуалния ремонт на столичната ул."Граф Игнатиев", където ситуацията е стигнала до "абсурд" – всички да зависят от "майстора" – този дето реди павето. Но заради отчислунията нагоре по веригата, компаниите нямат пари да инвестират в обучение на кадри, повишаване на квалификацията и вдигане на доходите. И така майстори няма, а при следващата обществена поръчка, кандидатите да я спечелят ще стават все по-малко, прогнозира Илиян Василев.

 

Той препоръча на парламента и Министерския съвет да финансират неправителствения сектор в борбата с корупцията, а не да обвиняват Америка и всички велики сили, че правят това.

 

Източник: Mediapool

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции