<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=76549" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Официалната ...

Антителата спадат твърде бързо след преболедуване на Covid-19, сочи проучване

27 Октомври 2020
0 2063

Нивата на антитела срещу коронавируса се понижават твърде бързо след прекарване на инфекцията, показа изследване на Имперския колеж в Лондон, цитирано от BBC.

Резултатите сочат, че броят на хората, които са дали положителен тест за наличие на антитела, е спаднал с повече от една четвърт (26%) в периода от три месеца между юни и септември.

Втората вълна Covid-19: как да не се разболеем и да запазим спокойствие

Повече от 350 000 души в Англия са се включили досега в научното изследване REACT-2. В първия кръг от тестването в края на юни при 60 на 1000 пациенти са засечени антитела. При повторното взимане на проби през септември обаче само 44 на 1000 души са имали положителна проба.

Антителата спадат твърде бързо след преболедуване на Covid-19, сочи проучване

Спадът е най-значителен при пациентите над 65-годишна възраст в сравнение с по-младите, както и при тези, които са изкарали инфекцията с леки симптоми в сравнение с по-тежко преболедувалите.

Броят на медицинските работници, при които антителата са се задържали, остава сравнително висок. Според учените това се дължи на честото излагане на вируса.

Антителата спадат твърде бързо след преболедуване на Covid-19, сочи проучване

Антителата са важна част от имунната система при предпазването на клетките на тялото от навлизане на вируса. Затова и въз основа на заключенията от проучването лондонският екип предупреждава за възможността от заразяване с вируса няколко пъти.

Все още не е напълно изяснено какъв е ефектът на бързото намаляване на антителата срещу коронавируса. Има и други елементи на имунната система като Т-клетките, които могат директно да убият клетките, които са заразени с ДНК-то на вируса.

Все още има малко потвърдени случаи на повторно заразяване с Covid-19 в света. Според учените това може да се дължи на имунитета, който започва да отшумява едва сега от началото на пандемията през март.

Антителата спадат твърде бързо след преболедуване на Covid-19, сочи проучване

Откритията на имунолозите от Имперския колеж не омаловажават нуждата от ваксина. Те твърдят, че може да е по-ефективна в изграждането на имунитет от самото заболяване. В комбинация с резултатите от изследването обаче те предупреждават, че при някои хора може да се налага подновяване на ваксинацията, ако имунитетът им избледнява с времето.

Източник: BBC

Видео: The Telegraph

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • Adrian Ndre

    28 Октомври 2020

    НИКОГА! Ще живея в гората и ще ловувам зайци и ще садя картофи, ама роб на вас боклуци нема да бъда!!!

Реакции