<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=39912" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Ферибот тряб...

АПИ дава на прокурор собственика на сметището, подпалило АМ "Струма"

14 Август 2019
0 2241

Сигнал в прокуратурата срещу собственика на предприятието за преработка и изкупуване на вторични суровини, чийто складирани отпадъци предизвикаха на 13 август пожар под надлез на АМ "Струма" край Дупница, ще внесе Агенция "Пътна инфраструктура". Информацията е на Dir.bg.

 

ОГРОМЕН ПОЖАР В ДУПНИЦА ЗАТВОРИ МАГИСТРАЛА "СТРУМА" (ВИДЕО)

 

Днес преминаването по магистралата между п. в. "Дупница" и п. в. "Бобошево" остава ограничено и в двете посоки. Трафикът се пренасочва по обходен маршрут от п. в. "Дупница" по път I-1 (E-79) до п. в. "Бобошево" на АМ "Струма" и обратно.

 

 

""

 

В незаконния склад под надлеза на АМ "Струма" край Дупница вчера избухна огромен пожар, а кметът Методи Чимев обяви бедствено положение за част от населените места в близост до пожара. Вижте кадри от инцидента във видеото на BGNes по-горе.

 

На надлеза, който беше обхванат от пожара на сметището, днес да бъде направен обстоен оглед от екип от специалисти на Института по пътища и мостове в АПИ и на строителя. Ще бъдат обследвани стълбовете на съоръжението, ригели, фуги, греди и лагери. Първоначалният анализ ще бъде готов до края на деня.

 

 

""

 

 

Резултатите от анализа ще покажат дали преминаването по съоръжението ще остане ограничено и какви ремонтно-възстановителни дейности ще са необходими за безопасно преминаване по моста в района на пожара.

 

След като стане ясно какви мерки трябва да се изпълнят и е налице количествено-стойностна сметка АПИ ще предяви иск към собственика на предприятието за преработка и изкупуване на вторични суровини, направил нерегламентираното сметище, предизвикало пожара.

 

Ще отнемат ли лиценза на фирмата?

 

Пожарът край Дупница вече е потушен. Не е било редно полиетиленовите отпадъци и опаковките от лекарства да бъдат съхранявани там. Това призна по-рано собственикът на фирмата за вторични суровини "Феникс Дупница" ООД.

 

Обгазяването от запалените огромни количества пластмасови и хартиени отпадъци, сред които имаше и опаковки от лекарства, не е опасно за хората, каза директорът на Регионалната инспекция по околна среда Пламен Ангелов. Той уточни, че най-потърпевши са били селата Блажиево и Джерман. "В 10 часа приключи измерването в Блажиево. Няма притеснения, всички резултати са под допустимите норми", каза Ангелов по БНР.

 

"Последното предписание със срок изтече преди повече от 20 дни, в него бяхме дали срок да изчисти площадката, която той е заел без да има никакво основание. Тя не е негова собственост. Най-вероятно действията, които ще предприемем, ще бъдат свързани не само със санкции, но и с отнемане на лиценза му като оператор. Що се касае до това за къде ги е приготвил – ТЕЦ "Бобов дол" има разрешително за изгаряне на такива отпадъци", коментира Пламен Ангелов.

 

Припомняме, че се запали и продължава да гори и друго сметище – край пловдивското село Шишманци. Заради задимяването на района жители на няколко населени места се събраха рано тази сутрин на протест до завода за отпадъци с настояване отговорните институции да контролират по-сериозно дейността му, за да се сложи край на периодичните инциденти там, предаде БНР.

 

 

 

Източник: Dir.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции