<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=123518" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Привикаха Бо...

Арестите на Борисов, Горанов и Арнаудова са незаконни, заключиха евродепутати

24 Март 2022
0 1007

Задържането на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова, както и обиските в домовете им, са в разрез с върховенството на закона.

Това заключиха евродепутатите от проучвателна мисия в България, предава NOVA. Евродепутатите ще зададат въпроси на Европейската комисия, свързани със законосъобразността на случилото се.

Арестите на Борисов, Горанов и Арнаудова са незаконни, заключиха евродепутати
Моника Холмайер. EP

Евродепутатите Моника Холмайер, председател на Комисията по бюджетен контрол на ЕП и Йерун Ленарс – говорител на Групата на ЕНП в Комисията по граждански права, правосъдие и вътрешни работи се срещнаха в понеделник в София с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, с Главния прокурор Иван Гешев, с премиера Кирил Петков и с министъра на вътрешните работи Бойко Рашков. Заключението им е, че задържанията и обиските не са в съответствие със законодателството и с върховенството на закона.

МВР наруши мълчанието за арестите на Борисов, Горанов и Арнаудова и разпространи снимки и видео

“Не е добре, ако някой се опитва да наруши законодателството и после да каже: “Нарушавам законодателството, нарушавам върховенството на закона, защото искам да защитя върховенството на закона.” Ако искаме да защитим върховенството на закона всички ние трябва да действаме в съответствие с върховенството на закона”, каза Моника Холмайер и добави, че е била смаяна от факта, че човек, обвинен в сериозни престъпления, се явява свидетел.

“Трите задържания и обиските не бяха в съответствие с върховенството на закона на Европейския съюз, не бяха в съответствие с българското законодателство”, подчерта Холмайер.

ЕК отказа да коментира задържането на Борисов

Йерун Ленарс също потвърди незаконосъобразността на задържанията и обиските. Той каза, че е имало нужда събраната от евродепутатите информация да бъде оценена и обсъдена в Брюксел.

Според двамата депутати, Европейската прокуратура трябва да работи спокойно и без намеса от страна на българското правителство.

Източник: NOVA

Кадри: МВР

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции