<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=99348" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Обезумял рус...

Арестуваният в Украйна кокаинов крал Брендо носел позлатен телефон с лика на Путин (видео)

12 Септември 2021
0 5474

Украински медии публикуваха нови разкрития около ареста на кокаиновия крал Евелин Банев – Брендо в Киев. Появиха се снимки с телефон бижу с лика на Путин.

16 етажа под земята. Нови факти за “двореца на Путин”

Арестуваният в Украйна кокаинов крал Брендо носел позлатен телефон с лика на Путин (видео)

Позлатеният телефон е с гравиран лик на руския президент Владимир Путин и герба на Русия. Телефонът е пуснат в продажба преди 4 години на цена от над 3000 долара. Не е ясно обаче дали телефонът е ползван от Брендо, тъй като той е познат в криминалния свят със своята предпазливост. Сред арестуваните в Киев има и още двама души – молдовец и украинец.

“Изключително комбинативен ум. Това, което е характерно за него, е изключителната му предпазливост. За това съм изненадан, че беше заловен по този начин. До степен на параноичност. Той сменя автомобили, таксита, спира на неочаквани места, прехвърля се на други автомобили”, заяви Йово Николов, журналист от вестник “Капитал”.

Арестуваният в Украйна кокаинов крал Брендо носел позлатен телефон с лика на Путин (видео)
Арестът на Евелин Банев – Брендо в Киев.

Според експерти арестът в Киев може да е бил свързан със създаването на нов пазар и нова ниша, различна от трафика на кокаин.

“Украйна дава големи възможности в това отношение. Може би е имало някакво преструктуриране, помощ към тях, ако това е била една допълнителна стъпка”, коментира Тихомир Безлов.

Следите на Ивелин Банев се губят още през 2018 г., когато изчезва от България, въпреки наложената му забрана по дело, продължило 12 години.

Последната публична поява на Брендо е от март 2017 г. в сградата на Съдебната палата в София. Тогава соченият за кокаинов крал беше уловен от обективите на камерите, след като Апелативният съд му постанови присъди от шест години затвор за пране на пари от наркотрафик.

Според криминалния журналист Йово Николов Брендо винаги е използвал успешни методи за прикритие. Досега е бил арестуван в Европа под чужда самоличност. Известно е, че има венецуелско гражданство. Заловени яхти по италианското и испанското крайбрежие с български ветроходци са познат патент от миналото, твърди още Николов. Кулминацията, обаче, е аферата “Кокаинови крале”, която приключва с 20-годишна присъда за Брендо. Половината задръжани тогава, около 30 души, се оказват българи. Част от тях сключват споразумения с прокуратурата заради по-леси присъди. Брендо обаче е поискал редовен процес, разказва журналистът.

“През 2012 г. в Сото Гранде в Испания беше заловена една пратка с български ветроходци със 600 кг. кокаин и там тръгна разплитането на тази практика”, каза Йово Николов.

“Това е може би най-големият криминален български авторитет. Италианците говориха за около 40 тона, че са минали през неговата организация”, допълни Тихомир Безлов.

“Той по някакъв начин след тези разследвания е доста компрометирана фигура. Подземният свят не търпи много такива компрометирани фигури. Поради тази причина предполагам, че е изпаднал от пазара на кокаина”, каза още Йово Николов.

На ход е съдът в Украйна, който трябва да разгледа искането за екстрадиция на Брендо.

Има ли вариант, при който властите да не върнат Брендо?

“Има такава възможност, да”, коментира Емануил Йорданов, адвокат и бивш министър на вътрешните работи.

Освен в България обаче Брендо има присъди още в Румъния и Италия.

“При един такъв казус, ако нашето искане е първо, Брендо би трябвало да бъде предаден на България. Ако не сме първи, трябва да се види как точно е уреден въпросът в украинския закон. В българския закон нещата не са много ясно посочени за подобни ситуации”, допълни Емануил Йорданов.

Дали и кога Брендо ще бъде върнат в България – все още не е ясно.

Източник: БНТ

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции