<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=36535" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Арестуваха Джулиан Асанж в посолството на Еквадор в Лондон

11 Април 2019
0 1663

Джулиан Асанж е арестуван в еквадорското посолство в Лондон, където основателят на Уикилийкс получи убежище през 2012 г. след повдигнатите срещу негови обвинения в сексуално насилие в Швеция.

 

 

Тогава Асандж каза, че ако бъде екстрадиран в Швеция, може да бъде арестуван от САЩ и да бъде обвинен за публикуването на хиляди американски политически документи чрез Уикилийкс.

 

Министърът на вътрешните работи на Великобритания Саджид Джавид заяви: „Близо седем години след влизането в еквадорското посолство, Джулиан Асанж е арестуван и ще бъде изправен пред съда във Великобритания. Бих искал да благодаря на Еквадор за сътрудничеството и професионализма. Никой не е над закона."

 

Журналистът и поддръжник на Асандж, Джон Пилджър, миналата седмица призова хората да „изпълнят улицата пред посолството и да го защитят, показвайки солидарност с един смел човек”.

 

Американските власти никога не са потвърждавали официално, че са повдигнали обвинение срещу Асандж, но през ноември 2018 г. грешка в документ намекна, че обвиненията може да са били подготвени в тайна.

 

Междувременно президентът на Еквадор заяви, че Асанж "неколкократно е нарушавал" условията за своето убежище.

 

Източник: Гардиън

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции