<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=46241" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Четвърт мили...

Астронавтката Кристина Кох постави рекорд за най-дълъг престой на жена в космоса

29 Декември 2019
0 20317

Американската астронавтка Кристина Кох постави нов рекорд за най-дълъг престой на жена в космоса. Тя изкара своя 289-и ден в орбита, съобщава CNN.

 

 

ЗАПОЧНА ИСТОРИЧЕСКОТО ПЪРВО ИЗЛИЗАНЕ В ОТКРИТИЯ КОСМОС САМО НА ЖЕНИ (ВИДЕО И СНИМКИ)

 

 

""

 

Тя подобри предишния рекорд от 288 дни, поставен от сънародничката ѝ Пеги Уитсън. Кох пристигна на борда на Международната космическа станция на 15 март.

 

 

"Това е чудесно за науката! Можем да проследим как микрогравитацията се отразява на човешкото тяло при продължителен престой в безтегловност. Това е много важно за бъдещите полети до Луната и Марс", коментира Кох.
 

 

""

 

Когато се завърне на Земята през месец февруари, Кристина Кох ще е изкарала в космоса 328 дни – само с 12 по-малко от американския рекорд на астронавта Скот Кели, поставен през 2016 година.

 

През месец октомври Кох постави и друг рекорд, като оглави първата изцяло дамска космическа разходка извън борда на орбиталната станция. Излизането в открития космос беше осъществено съвместно с астронавтката на НАСА Джесика Миър. Можете да си припомните част от космическата разходка във видеото горе. 

 

 

Източник: CNN

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции