<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=54743" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Морска косте...

„Африканската Венеция” губи битката с настъпващия океан (видео и снимки)

30 Януари 2020
0 456

Сейнт Луи, старата колониална столица на Сенегал, е изправена пред заплаха от наводнения, каквито погълнаха други населени места по атлантическото крайбрежие, пише Guardian. Избран от французите заради стратегическото си разположение, днес „Африканската Венеция” потъва под покачващите се води. От моста, свързващ центъра на града с континента, изглежда сякаш можете да докоснете водата с ръка. Сигналите за наводнения са нещо обичайно вече за града.

 

 

ВОДОПАДЪТ ВИКТОРИЯ В ЮЖНА АФРИКА ВЕЧЕ ПОЧТИ НАПЪЛНО ПРЕСЪХНА

 

 

В Сейнт Луи последствията от климатичната криза са видими. Хиляди хора са прокудени от домовете си, много къщи са разрушени, а стотици деца посещават вечерни часове, вместо сутрин, защото училището е залято от океана. Според данни на Световната банка 10 000 души са изселени отвъд зоната с висок риск.

 

 

„Африканската Венеция” губи битката с настъпващия океан (видео и снимки)

 

 

Правителството на Сенегал е изчислило, че 80% от територията на Сейнт Луис ще бъде изложена на наводнение до 2080 година, а 150 000 души ще трябва да напуснат града. Повечето крайбрежни градове на Западна Африка, населявани от около 105 милиона души, са изправени пред подобна заплаха.

 

 

„Африканската Венеция” губи битката с настъпващия океан (видео и снимки)

 

 

„Сейнт Луи е заобиколен от вода и е изключително уязвим за климатичните промени”, заяви служител в регионалното подразделение на Министерството на околната среда. „Но щетите не са причинени само от природата, но и от хората”, допълни той.

 

 

ВЕНЕЦИЯ ПРЕЖИВЯВА НАЙ-ГОЛЯМОТО СИ НАВОДНЕНИЕ ОТ 50 ГОДИНИ НАСАМ (ВИДЕО)

 

 

През 2003 г. обилните валежи доведоха до бързото покачване на нивото на река Сенегал, което изложи Сен Луи на риск от наводнение. Местната власт предприе бързи мерки като изкопа канал с ширина четири метра, прорязвайки Ланг дьо Барбари. Ефектът се оказа обаче противоположен на предвидения. Въпреки че в началото нивото на реката спадна, каналът бързо започна да се разраства. Сега той е широк 6 км и е отрязал част от полуострова, превръщайки го в остров – и наводнява селището Дун Баба Дейе.

 
 

Амет, заедно с повече от 800 бивши жители на Дун Баба Дейе, са принудени да се отдалечат от полуострова без никаква подкрепа от държавата. 

 

„Ние сме рибари, познаваме океана, досега винаги сме излизали в подходящия момент – и никой не се нараняваше“, споделя Амет, преди да се поправи: „Ние бяхме рибари. Вече живеем твърде далеч от океана. Аз не просто бях лишен от дома си, но и от поминъка си.”

 

 

„Африканската Венеция” губи битката с настъпващия океан (видео и снимки)

 

 

Северно от полуостров Ланг де Барбари се намира риболовният квартал Гует Н'дар, който бе ударен от 4-метрови вълни през септември 2017 г. Последвалото наводнение засегна над 100 къщи, училище, джамия и част от гробището. Останалите без дом жители бяха настанени в импровизиран лагер до летището.

 

 

Океанът в крайна сметка отстъпи, оставяйки сцена на опустошение. На фона на рушащи се стени и полуразрушени сгради, френският президент Еманюел Макрон посети града през февруари 2018 г. и обеща допълнителни 15 милиона евро за изграждане на морска стена за защита на останалата инфраструктура. Но до април същата година част от морската стена се срути, пропускайки водата да нахлуе.

 

 

ВИЖТЕ ТРАГИЧНАТА ХУБОСТ НА ВЕНЕЦИЯ ПРЕЗ ОБЕКТИВА НА ФОТОГРАФА (ВИДЕО И СНИМКИ)

 

 

 

Източник: Guardian

Видео: EL Pais

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции