Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
А може ли да складираме динамит под магистралите?
А може ли да складираме динамит под магистралите?
gospodari.com
08-19-19
добавено
1951
прегледа

Не е лесно да подпалиш магистрала. Но ние успяхме. Не е лесно години наред да убеждаваш избирателите си, че по-важно от асфалта на света няма, а накрая държавата, която управляваш, да допусне подобна глупост. Но Той успя.

 

Краткото обобщение на пожара, при който изгоряха колоните на магистрала „Струма“ край Дупница, звучи така: „Той строи магистрали, те му ги палят“. Разбира се, че иде реч за най-големия строител на пътища у нас през последните десет години – премиера Бойко Борисов. Той е странно мълчалив по темата, каза само, че виновните трябва да си получат наказанието. Щом справедливият премиерски гняв още не се е стоварил с пълна сила върху магистралните подпалвачи, вероятно има причина.

 

Но ако оставим настрана горчивата ирония, нещата стоят ето как: през последните десет години бяха похарчени милиарди левове за строителство на магистрали. То доминира изцяло първия мандат на ГЕРБ, а къде повече, къде по-малко – и следващите два. Накратко казано – първо харчим едни милиарди. После превръщаме същите магистрали в сметища. Складираме лесно запалими материали под мостовете, очевидно без грам притеснение до какви бели може да доведе това. Накрая подпалваме милиардите. Буквално. Със същия успех можехме да складираме и динамит под онзи мост край Дупница. И да видим какво ще се случи, ако някой хвърли един фас, докато пътува към Гърция по аутобана отгоре.

 

Постфактум държавата бързичко се задейства и собственикът на фирмата, скадирала подпаленото, беше обвинен. След пожар – кофа вода. Няма никакъв шанс този или друг човек да понесе наказание. Още по-малко – да плати щетите. Тъкмо обратното, държавата ще ремонтира за сметка на данъкоплатеца изгорялата магистрала, а след това може и обезщетение да плати, ако се окаже, че някой е бил несправедливо обвинен. Пак с нашите пари.

 

А всичко можеше да е толкова просто. Ако наистина имаше някаква функционираща държава. Можеше, например, да се забрани подобно безумие и да не се складират боклуци там. Можеше да се принуди собственикът им да ги извози. С глоби, с полиция, с каквото и колкото е нужно. Но само защото някой плаща на някого един подкуп, подобни глупости се толерират и водят до огромни щети. Нарича се корупция и уж я борим с всички сили.

 

Спешно започналото разследване установи, че цели две седмици преди пожара е имало предписание боклуците да се извозят изпод моста. Някой да се е задействал да го изпълни? Някой да е изненадан от бездействието?