<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=79500" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Национален п...

Багер без светлини копае по тъмно Централния плаж на Созопол (видео и снимки)

08 Декември 2020
0 1809

Багер без включено осветление копае по тъмно и в проливния дъжд на Централния плаж в Созопол, сигнализираха местни хора.

Към 21 часа снощи багерът със загасени светлини продължаваше да загребва пясък и да го струпва на купчини, предаде bTV.

Тази сутрин местните организираха и символичен протест.

Преди две седмици, когато концесионерът започна да копае, местни жители излязоха на протест с искане изграждането на дигите да спре. Тогава от фирмата, стопанисваща плажа, изпратиха позиция до медиите, че с укрепителните дейности не се изгребва пясък, а се цели опазване на ивицата от бурното море и обясниха, че в дясната страна плажът е изяден от вълните.

Стряскащи сателитни кадри сравняват дивите ни плажове преди с бетона на първа линия сега (видео и снимки)

От общината заявиха, че няма никакво внесено искане за каквито и да било дейности на плажа на Созопол. Изпратени са писма до Министерството на туризма, на МРРБ, до Басейновата дирекция и до екоинспекцията и концесионера с искане за всички документи по изграждане на диги. Засега няма отговор от нито една от институциите.

Становището на Министерството на туризма преди снощното разкопаване на плажа е, че са констатирани неизпълнения на договорни задължения – изграждане на защитни пясъчни валове, за които е използван пясък от заливаемата площ на морето. Това е нарушение от страна на концесионера да опазва околната среда, флората и биологичното разнообразие.

Няма право да се допуска движение на моторни превозни средства върху плажа, които могат да унищожат, увредят или доведат до промяна в площта и качеството на морския плаж.

По-късно от ресорното министерство уточниха, че е наложена неустойка в размер на 5% от годишното концесионно възнаграждение.

Източник и видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • Ivaylo Mihaylov

    09 Декември 2020

    Ами някой да му пусне осветление, да може да работи спокойно човека, явно лапичките не му светят. Аз бих сложил един мощен прожектор така да го осветява, да не си мисли, че е невидим. :D

Реакции