<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=77360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Протести, сбл...

Байдън е все по-близо до победата, Тръмп не спира да се оплаква, че му я крадат

06 Ноември 2020
0 4575

Джо Байдън продължи да се приближава към победа в президентските избори с САЩ днес, а Доналд Тръмп продължи да се оплаква, без да представя никакви доказателства, че  тя ще му бъде открадната, пише Клуб Z.

Байдън е все по-близо до победата, Тръмп не спира да се оплаква, че му я крадат

Върви трескаво преброяване на гласовете в пет ключови щата.

Байдън дотук може да се надява на 264 места в Избирателната комисия, която посочва бъдещия президент, срещу 214 за Тръмп според Асошиейтед прес. Сътношението е 253 на 213 според Си Ен Ен и Би Би Си. За победа трябват минимум 270.

В 5 часа българско време (22 часа източно стандартно в САЩ ) съвсем изтъня преднината на Тръмп пред Байдън в Джорджия, която дава 16 места  – 1797 гласа. Половин час по-късно тя беше 1775 гласа. На практика процентите на кандидатите се изравниха 49,4% на 49,4%.

Байдън стопи големия преди два дни аванс на Тръмп в Пенсилвания (20 места в Колегията) : 49,6% на 49,2% за действащия президент или 26 319 гласа при 95% преброени гласове. В сряда Тръмп водеше в този щат с 319 000 гласа.

Ато Байдън спечели  Пенсилвания, става президент.

Байдън е все по-близо до победата, Тръмп не спира да се оплаква, че му я крадат

Във Филаделфия, най-големия град на щата, който се смята за крепост на демократите, оставаха да бъдат преброени 9% от бюлетините към полунощ източно стандартно време (7 часа в петък българско), предаде Си Ен Ен.

Окончателните изборни резултати в цялата страна се бавят вече трети ден заради относително големия брой гласове пуснати по пощата заради пандемията от коронавирус. 

В Аризона, щат с 11 гласа в Колегията, Байдън водеше с 50,1% на 48,5% при 90% преброени бюлетини или с 46 667 гласа. Той водеше и в Невада (6 места в Колегията) с 49,4% на 48,5% при 89% преброени бюлетини или с 11 438 гласа. В друг оспорван щат, Северна Каролина (15 места в Колегията) , Тръмп имаше аванс от 1,4% (50% на 48,6%) при 95% преброени гласове или от 76 737 гласа.

Вчера Тръмп за пореден път се обяви за победител на брифинг в Белия дом и обвини демократите, че се опитват да узурпират властта с “нелегални” гласове. 

“Ако броите легалните гласове, аз побеждавам с лекота. Ако броите нелегалните, те могат да се опитат да откраднат изборите от нас”.

Световните агенции и ред американски медии отбелязват, че Тръмп не представя доказателства, че бюлетините, които още се броят, са “нелегални”. Вчера съдилища в Мичиган и Джорджия отхвърлиха като неоснователни искове на екипа на Тръмп, атакуващи преброяването на гласовете.

Байдън е все по-близо до победата, Тръмп не спира да се оплаква, че му я крадат

Наблюдатели и политици, включително от Републиканската партия на Тръмп, оцениха като “опасно” да се поставят под съмнение почтеността на изборите и легитимността на лидера, който те ще посочат. Те призоваха президента да подкрепи обвиненията си с факти. 

Няма защита за коментарите на президента тази нощ, които подкопават нашия Демократичен процес“, написа в туитър републиканският губернатор на щата Мериленд Лари Хоган. “Aмерика брои гласовете и ние трябва да зачетем резултатите, както винаги сме го правили преди. Никой избор или лице не са по-важни от нашата Демокрация”.

А във видеото горе можете да видите една пресконференция по въпроса с изборните “измами” на Тръмп, така както си я представяме ние от “Господарите” – с превод в ефир на Бойко Борисов.

Източник: Клуб Z

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции