<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=88070" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Как изглежда ...

Байдън към Ердоган: Ще признаем кланетата на арменци през 1915 г. за “геноцид”

24 Април 2021
0 5322

Американският президент Джо Байдън е заявил в телефонен разговор на турския си колега Реджеп Ердоган, че възнамерява да признае кланетата на арменци в Османската империя през 1915 г. за геноцид, предадоха световните агенции, цитирани от bTV.

Признаването на геноцида ще нанесе потенциален допълнителен удар на вече обтегнатите отношения между САЩ и Турция, които са съюзници в НАТО.

Отдавна очакваният телефонен разговор между двамата лидери се състоя повече от три месеца след встъпването в длъжност на Байдън на 20 януари. Това забавяне вече се разглежда като демонстрация на умишлена неприветливост към Ердоган, който се радваше на близки връзки с бившия американски президент Доналд Тръмп.

Разговорът между Байдън и Ердоган се състоя ден преди арменския Ден на възпоминанието, когато се очаква Байдън да се отклони от внимателно формулираните през десетилетията изявления на Белия дом, които описваха събитията през Първата световна война като “Мец Йегерн” (“Голямо зло”). Но нито в съобщението на Белия дом за разговора, нито в това на турското президентство има споменаване на този въпрос.

В изявлението на президентската администрация са казва, че двамата лидери са се договорили да се срещнат в кулоарите на срещата на високо равнище на НАТО през юни, за да разговарят по-обстойно за двустранните отношения.

Как изглежда струпването на руски войски по границата с Украйна отвисоко (сателитни снимки)

В изявлението на президентството в Анкара се посочва, че двамата лидери са били единодушни за стратегическия характер на двустранните отношения и за значението на съвместната работа за изграждане на по-добро сътрудничество по въпроси от взаимен интерес.

ГЕРБ и ДПС не станаха за минута мълчание в памет на жертвите на арменския геноцид (видео)

Според АФП Държаният департамент ще направи съобщение тази събота именно във връзка с арменския геноцид.

Източник: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции