<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=87470" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Арестуваха ж...

Байдън и Меркел поискаха Русия да намали военните по границата с Украйна

15 Април 2021
0 1037

Президентът на САЩ Джо Байдън и германският канцлер Ангела Меркел се споразумяха, че намаляването на руските войски по границата с Украйна ще спомогне за намаляване на напрежението в региона, се казва в изявление на кабинета на Меркел, цитирано от Свободна Европа.

“Канцлерът и президентът се съгласиха, че е необходимо да се поиска от Русия да изтегли част от подкрепленията си, за да не ескалира ситуацията”, каза говорителят на германското правителство Щефен Зайберт. Двамата лидери са разговаряли по телефона в сряда.

Снимки и видео от региона показват активно движение на руски въоръжени части към или близо до границата на Украйна и към Крим. Те подхранват опасенията, че Русия се готви да изпрати сили в Украйна.

Разговорът между Байдън и Меркел дойде след видеоконферентна среща между министри от НАТО по повод струпването на руски войски, което генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг нарече най-голямото обединяване на руски войски от анексирането на Крим през 2014 г. Столтенберг каза, че членовете на НАТО призовават Русия да “спре своя модел на агресивни провокации”.

Американският министър на отбраната Лойд Остин заяви, че Украйна има оборудване и е подготвена, а Съединените щати ще продължат да я подкрепят, ако е необходимо.

Байдън и Меркел поискаха Русия да намали военните по границата с Украйна

В последните седмици Русия придвижва свои военни части към границите с Украйна и на полуостров Крим, анексиран от Москва през 2014. Според някои анализатори, тези действия на Русия имат за цел да тестват доколко новата администрация на Байдън държи на Украйна.

Русия предупреди корабите на САЩ да стоят далеч от Крим “за тяхно добро”

Русия заяви, че е изпратила войски до западните си граници за бойни учения заради “заплахи” от НАТО.

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Снимка на корицата: Reuters

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции