<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=97230" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Талибаните в...

Байдън нареди санкции на Русия заради газовите ѝ проекти в Европа

21 Август 2021
0 1791

Белият дом публикува писмо на президента на САЩ до председателите на двете камари на американския парламент, в което ги уведомява, че е предоставил правомощия на администрацията си да наложи санкции заради руски тръбопроводи в Европа с аргумент, че застрашават националната сигурност, външната политика и икономиката на САЩ, предава Дневник.

Изрично е посочен “Северен поток 2”, но се казва, че става дума и за други експортни обекти, целящи разширяване на руското влияние върху енергийните ресурси на континента, което отслабва енергийната сигурност на няколко страни, включително Украйна, страни от източния фланг на НАТО и членки на ЕС.

Какво стои зад американския отпор срещу “Северен поток-2”?

С подписан от Джо Байдън указ се дава възможност министърът на финансите Джанет Йелън да блокира активи на чуждестранни лица, съдействали за строителството на руските тръбопроводи, заради които са “изключително застрашени националната сигурност, външната политика и икономиката на САЩ”.

Срещата Байдън-Путин: САЩ и Русия връщат посланиците си, възможна е и размяна на затворници

Йелън получава право да налага санкции след консултации с държавния секретар Антъни Блинкен. Действията на финансовия министър включват още задействане на правила и регулации, а всички департаменти и агенции на изпълнителната власт тябва да предприемат подходящите мерки според правомощията им за изпълнение на президентската заповед.

Снимка: Reuters

Указът идва в момента, когато германският канцлер Ангела Меркел се срещна в Кремъл с руския президент Владимир Путин като част от прощалната си обиколка преди оттеглянето от поста и политиката. Преди седмици тя бе в Белия дом и малко по-късно бе съобщено за рамково споразумение за “Северен поток 2”. С него се оставяше довършване на проекта, погълнал милиарди долари на “Газпром”, но и се поставяхя условия Берлин да действа за германски и европейски санкции срещу Русия, ако злоупотреби с проекта.

Снимка: Reuters

Следващото правителство на Германия трябва да помогне и за руско-украинско споразумение за транзит на газ след 2024 г. Днес Путин каза, че Москва е готова да родължи да пренася газ през Украйна стига да има в Европа договори за купуването му.

Източник: Дневник

Снимки: Reuters

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции