Следва: Проф. Ангелов...

Байдън не иска конфликт с Русия, но предупреди, че злонамерените действия ще имат последствия

29 Април 2021
0 821

Президентът на САЩ Джо Байдън каза, че не иска ескалация на напрежението между Вашингтон и Москва, но злонамерените действия на Русия не може да бъдат оставени без последствия, предаде Свободна Европа.

Държавния глава каза това в реч, произнесена седмици след като САЩ наложиха нови санкции на Русия заради предполагаемото ѝ участие в кибератаки срещу американски държавни институции и предполагаемата ѝ намеса в американските президентски избори. По-рано Вашингтон наложи санкции на високопоставени руски държавни служители заради отравянето и присъдата на опозиционера Алексей Навални.

САЩ заплашиха Русия с “последици”, ако Навални умре в затвора

„Казах ясно на президента [на Русия Владимир] Путин, че не искаме ескалация, но техните действия ще имат последствия“, каза Джо Байдън в реч пред Конгреса в сряда. „Отговорих по директен и пропорционален начин на руската намеса в нашите избори и кибератаките срещу нашата държава и нашия бизнес.“

Във видеото по-горе можете да си припомните интервюто на американския президент за телевизия ABC, в което той нарече Владимир Путин “убиец”.

Джо Байдън каза също, че сътрудничеството с Русия е възможно по теми от общ интерес. Той даде за пример продължаването на действието на договора за ограничаване на ядрените оръжия „Нов СТАРТ“.

Путин покани Байдън на директен разговор, който да се излъчва на живо

В своята първа реч пред Конгреса като президент Джо Байдън засегна предимно вътрешнополитически въпроси.

Путин отговори лично на Джо Байдън за “убиец”

Той приветства постиженията на държавната администрация в кампанията за ваксиниране срещу Covid-19, които описа като „едно от най-големите логистични постижения в американската история“. Байдън защити плановете си за икономическо съживяване след пандемията, които включват планове за общо 4 трилиона долара. Държавният глава засегна и темата за полицейското насилие срещу чернокожи.

Джо Байдън обяви, че смята Путин за “убиец” и че скоро ще си плати за намесата в изборите в САЩ (видео)

Байдън посочи Китай като основен съперник на САЩ на световната сцена и обеща, че Вашингтон ще се противопостави на „нечестните“ търговски практики на Пекин. „Америка се движи. Движи се напред. И не можем да спрем сега“, каза Байдън пред Конгреса.

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Снимка: Reuters

Видео: TheIndependent

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции