<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=111315" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Санкциониран...

Байдън: Путин е наясно с последиците, ако Русия нападне Украйна

08 Декември 2021
0 2056

Путин е наясно с последиците, ако Русия нападне Украйна. Това заяви президентът на САЩ Джо Байдън.

Учени създадоха екологична алтернатива на пластмасата, използвайки семенна течност от сьомга (снимки)

Байдън: Путин е наясно с последиците, ако Русия нападне Украйна

Американският държавен глава обяснил на Владимир Путин, че икономическите последици ще бъдат по-тежки от преди, ако Москва нахлуе в Украйна. Байдън също потвърди, че участието на Вашингтон във военни действия “не е предвидено”. Все пак той подчерта, че САЩ ще окажат допълнителна отбранителна помощ на Украйна, ако е необходимо.

“Бях много откровен. Путин бе учтив, но аз дадох да се разбере, че ако наистина нахлуе в Украйна, ще има сериозни последици, много сериозни последици, икономически последици, каквито никога досега не е имало”, коментира президентът на САЩ. Байдън не приема “червените линии” на Путин по отношение на Украйна, пише СиЕнБиСи.

Принципът за колективна отбрана на НАТО не се прилага за Украйна, така че САЩ нямат съответни правни задължения към Киев, допълва Байдън.

“Имаме морално и правно задължение към нашите съюзници от НАТО в случай, че бъдат атакувани, в съответствие с член 5, това е свещено задължение”.

САЩ не приемат искането на Путин да бъде отказано влизане на Украйна в НАТО.

По време на разговора им Путин казва на Байдън, че кандидатурата на Украйна за присъединяване към НАТО трябва да бъде отхвърлена в замяна на уверения, че руските войски няма да извършат атака. Украйна търси приемане в алианса от 2002 г.

Администрацията на Байдън иска Русия и света да разберат, че е готова да бъде по-твърда този път в сравнение с 2014 г., когато руските сили анексираха Крим.

Попитан как Байдън се е обърнал към “червените линии” на Путин, съветникът по националната сигурност Джейк Съливан каза пред репортери, че Байдън “не е поел такива ангажименти или отстъпки”.

“Байдън подкрепя предложението, че страните трябва да могат свободно да избират с кого да се свързват”, каза Съливан.

По-рано Кремъл характеризираше разширяването на НАТО на изток като пряка заплаха за сигурността, като твърди, че приемането на Украйна в алианса може да доведе до придвижване на войски на НАТО по границите на Русия.

“Путин е казвал отново и отново, че Украйна е културно и исторически част от Русия. Историята на Украйна е сложна, но за Путин и други руснаци, Русия по право трябва да включва Украйна”, казва Мери Елън О’Конъл, професор в университета Нотр Дам, на въпроса защо Русия се противопоставя на разширяването на НАТО.

“Най-малкото Путин не иска Украйна да се отдели още повече от Русия, като се присъедини към западни институции като НАТО или Европейския съюз”, добави О’Конъл, експерт по международно право и употреба на сила.

Байдън: Путин е наясно с последиците, ако Русия нападне Украйна

Според Кремъл, Путин е подчертал пред Байдън, че НАТО носи отговорност за ескалацията на напрежението по границите на Русия и обвини 30-членния алианс в изграждането на военни сили в съседни на Русия държави.

Украйна предупреждава Вашингтон и европейските съюзници от седмици, че руските войски се струпват по източната й граница, развитие, което е подобно на нахлуването на Русия в Крим през 2014 г. Анексията на Черноморския полуостров предизвика серия от санкции срещу Москва.

“Ако все пак нахлуе в Украйна, Русия вероятно ще бъде изправена пред по-тежки последици”, отколкото през 2014 г., каза О’Конъл.

“Путин знае, че една инвазия вероятно ще привлече ожесточена украинска военна съпротива. Глобалният отговор на такъв нагъл акт на агресия вероятно би бил дори по-скъп от инвазията в Крим”, допълва О’Конъл.

Съливан омаловажи опасенията, че допълнителните санкции няма да възпрат Русия.

“Нещата, които не направихме през 2014 г., сме готови да направим и сега”, каза Съливан, добавяйки, че Белият дом работи в тясно сътрудничество с европейските съюзници, експерти от Министерството на финансите, Държавния департамент и Съвета за национална сигурност по пакет на икономически и политически контрамерки.

Попитан конкретно какви мерки са готови да наложат САЩ, Съливан отказа да даде подробности.

Миналата седмица генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова Москва да деескалира напрежението и повтори, че ангажиментът на алианса към суверенитета и териториалната цялост на Украйна “остава непоклатим”.

“Украйна е суверенна, независима нация. И всяка суверенна, независима нация има право да избере свой собствен път, включително част от какъв вид договори за сигурност иска да бъде. Така че Украйна и 30-те съюзници трябва да решат кога Украйна е готова да се присъедини към НАТО”, каза Столтенберг.

Източник: News

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции