<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=66028" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Протестите в ...

Банкси посвети новата си творба на бунтовете в САЩ (видео)

07 Юни 2020
0 1091

Банкси изрази съпричастност с движението “Black lives matter” в САЩ с най-новата си творба, придружена от коментар: “Цветнокожите хора са прецакани от системата”, пише Guardian.

В публикацията си в Instagram прочутият графити артист написа:

“Първоначално си помислих, че този път трябва да замълча и да оставя чернокожите хора да изразят позицията си. Но после си казах: Защо трябва да мълча? Това не е техен проблем само. Това е и мой!”

Картртината изобразява горяща свещ за помен, чийто пламък подпалва националния флаг на Съединените американски щати. До свеща е поставен портрет на стилизирана човешка фигура без лице, но с проблясващи очи.

“Цветнокожите хора са прецакани от системата”, пише Банкси. “От системата на белите. Подобно на спукан тръбопровод, който наводнява съседите отдолу, прецаканата система прави живота им нещастен, но не е тяхна работа да поправят повредата. Те не могат. Никой няма да им позволи да влязат в апартамента отгоре. Работа на белите е да оправят проблема. И ако не го сторят, някой ще трябва да се качи горе и да разбие вратата.”

Банкси потвърди, че творбата в Бристол за деня на Свети Валентин е негова (видео и снимки)

Самоличността на Банкси отдавна е грижливо пазена в тайна, но това не пречи не му пречи да се превърне в един от най-забележителните артисти на 21 век заради творбите си с открити политически и социални послания.

Източник: Guardian

Видео: YouTube

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции