<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=85685" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Официално: Др...

БАН: Ако ваксинираме 120 000 души на месец, до края на годината овладяваме епидемията

18 Март 2021
0 1594

Ако у нас се ваксинират по 120 000 души на месец, епидемията ще бъде овладяна до края на тази година, тврди прогноза на проф. Огнян Кунчев от Института по математика и информатика към БАН, представена в “Тази сутрин” по бТВ.

Броят на починалите ще е 35 000 души, като тук влиза и статистиката за загубилите до момента битката с коронавируса 11 715 души (по данни на здравните власти от днес).

Снимка: btvnovinite.bg

Според проф. Кунчев обаче това стряскащо число може рязко да бъде намалено, ако държавата започне да ваксинира приоритетно най-рисковата група – тази на хората над 65-годишна възраст.

Kъм момента у нас две дози ваксина са получили само около 60 000 души, имунизацията с AstraZeneca бе преустановена, а възрастните хора не се ваксинират с приоритет.

Институтът към БАН има обаче и песимистична прогноза – без масова имунизация епидемията ще бъде овладяна след средата на 2022 г. Дотогава се очаква смъртните случаи да стигнат 50 000.

Снимка: btvnovinite.bg

Според проф. Кунчев, ако продължим по същия начин – с въвеждане и разпускане на мерки, пандемията може да бъде овладяна до юни 2022.

Вирусът не увеличава скоростта си, поддържа я постоянна, заяви още професорът.

Според него при национален локдаун в следващите две седмици, какъвто здравните власти се готвят да наложат, положителните за коронавирус случаи ще намалеят с 10-15 процента.

Основният показател за статистиката е броят на пациентите в интензивните отделения, подчерта математикът.

На въпрос в плато ли сме, той отговори: „Не, по никакъв начин. Случаите продължават да се качват.“

По думите му, ако се спазват мерките, изборният процес на 4 април няма да се отрази на броя заразени.

Проф Кунчев е изчислил, че и реално заболелите у нас от началото на пандемията са 1-1,5 милиона души заради скритата заболеваемост. Официално са 291 769.

Източник и видео: бТВ

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции