<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=68110" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Оставки по въ...

Бащата на арестувания шампион по борба в Бургас ръководил терористична групировка и вербувал сина си, твърди прокуратурата (видео и снимки)

02 Юли 2020
0 2937

Юношеският шампион по борба Мохамед Абдулкадер е вербуван от баща си, за да се присъедини към терористична организация, ръководена от родителя, пише bTV, цитирайки цитирайки думи на главния прокурор Гешев.

Българският бивш състезател от сирийски произход бе арестуван при спецакция на ГДБОП вчера заедно с още 9 други заподозрени лица и бе обвинен в престъпление срещу държавата.

Български шампион по борба от сирийски произход е обвинен в тероризъм от прокуратурата (видео и снимки)

„Баща му е един от ръководителите на терористична организация в Сирия, замесен е във военни действия на страната на две терористични, джихадистки групировки“, каза обвинител №1.

Според разказите на треньора му по борба младият мъж е напуснал спортното училище, докато е учил в 9 клас и е заминал при баща си в Сирия.

“Каза, че заминава и това е”, допълва треньорът. “Каза, че отива да работи. Три пъти е бил шампион на България. Постоянно взимаше медали от държавни първенства.”

По случая изказване направи и военният министър Красимир Каракачанов.

„Винаги има опасност в едно общество, в което живеят всякакви общности и хора, смесени бракове, какъвто е подобен младеж да има и филтрирано подобно влияние”, заяви той. “Бащата на този младеж е бил с подобни убеждения. Оттам през интернет, всяка една пропаганда си намира своята ниша. За съжаление включително радикалният ислям. И затова говорех аз години наред, че срещу радикалния ислям трябва да има радикални мерки, само че парламента се прави на много демократичен и либерален“.

21-годишният Мохамед ще бъде приведен в Специализирания съд в София, където ще отговаря по един от тежките членове на НК – 108а, касаещ т. нар. “чуждестранни бойци” за тероризъм, който предвижда до 10 години затвор.

В съобщение, публикувано на официалния сайт на Прокуратурата се казва:

“Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност български гражданин, участвал в терористична дейност в чужбина.

На 1 юли 2020 г., на територията на градовете Бургас и Враца под ръководството на Специализираната прокуратура бе проведена съвместна контратерористична операция на ДАНС и ГДБОП.

Извършени бяха претърсвания на адреси в Бургас, откъдето бяха иззети веществени доказателства, относими към предмета на разследването. Като свидетели бяха разпитани 20 лица, 9 от които пред съдия. Извършени бяха и 10 разпознавания.

Към наказателна отговорност е привлечено пълнолетно лице за престъпление по чл. 108а, ал. 6 от НК – участие на български гражданин в терористично престъпление зад граница.

С прокурорско постановление на обвинения е наложено задържане за срок до 72 часа. Предстои Специализираната прокуратура да внесе в Специализирания наказателен съд искане за вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

Събраните доказателства сочат, че от 2015 г. до момента той неколкократно е пътувал от България до Сирия, където е участвал пряко във въоръжени действия в редиците на различни джихадистки терористични групировки.

Установено е, че бащата на лицето и към момента е лидер на една от тези групировки и именно той го е радикализирал и привлякъл към терористична дейност в Сирия.

До момента няма данни привлеченият към наказателна отговорност български гражданин да е участвал в подготовка на терористични нападения в България.”

Източник: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции