<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=75308" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Потвърдените...

Бедните са обедняли още повече в резултат на пандемията, сочи доклад на Световната банка

09 Октомври 2020
0 499

Бедните са обедняли още повече в резултат на пандемията сочи нов доклад на Световната банка.

Почти 150 млн. души по цял свят ще бъдат изключително бедни до края на 2021 г. заради глобалната криза от Covid-19. Това означава, че те ще живеят с по-малко от 1,90 долара на ден.

Снимка: Unsplash/Dan Burton

Според изчисленията на Световната банка от 88 до 115 млн. души могат да попаднат в крайна бедност през 2020 г. заради икономическата рецесия. Данните са значително по-високи от предишната оценка на банката през май месец, когато изчислиха, че допълнителни 60 млн. души вероятно ще попаднат в крайна бедност. Крайната бройка хора, които ще попаднат в крайна бедност може да се увеличи до 150 млн. до края на 2021 г.

За първи път от две десетилетия насам се очаква глобалната бедност да се повиши. Икономическата криза влошава неравенството между отделните прослойки много по-бързо и рязко от предишни рецесии.

Снимка: Unsplash/Edward Howell

Крайната бедност ще засегне между 9,1% и 9,4% от световното население през тази година. Преди пандемията очакванията бяха, че бедността ще падне до 7,9% през 2020 г.

Световната банка се стреми да помага на уязвими групи и общества като предлага различни грантове и заеми за отделни хора и бизнеси, както и да отменя плащания по дългове за някои от най-бедните държави в света.

Банката е обещала повече от 160 млрд. долара финансиране за страните в помощ на „здравето, икономиката и справянето със социалния шок“, предизвикани от пандемията. По-голямата част от парите ще отидат за страни, които Световната банка нарича „със среден доход“ – развиващи се нации като Бразилия, Индонезия и Южна Африка, където нивата на бедност са изключително високи.

Снимка: Unsplash/Nick Bolton

В доклада се посочва също, че крайната бедност може да засегне много хора в градски райони – проблем, който традиционно се наблюдава в по-отдалечени места.

Източник: bTV

Заглавна снимка: Unsplash/Emil Kalibradov

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции