Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
Безалкохолните напитки, дори без захар, водят до повишен риск от ранна смърт
Безалкохолните напитки, дори без захар, водят до повишен риск от ранна смърт
09-04-19
добавено
1035
прегледа

Хората, които редовно консумират безалкохолни напитки, имат по-висок риск от ранна смърт, установиха изследователи, като тенденцията се наблюдава както за захарни, така и за изкуствено подсладени напитки, пише Гардиън.

 

Макар че, според експертите, проучването не може категорично да докаже, че безалкохолните напитки са двигател за повишен риск от смърт, те казват, че трудът им подкрепя последните усилия за намаляване на консумацията на безалкохолни напитки.

 

„Нашите резултати осигуряват допълнителна подкрепа за ограничаване на консумацията и замяната с други по-здравословни напитки, за предпочитане вода“, казва д-р Нийл Мърфи, съавтор на проучването на Международната агенция за изследвания на рака, част от Световната здравна организация.Мърфи заяви, че са необходими още изследвания, за да се разберат възможните механизми, чрез които изкуствените подсладители могат да повлияят на здравето.


„Нашето е третото голямо проучване за изкуствено подсладените безалкохолни напитки, публикувано тази година, което отчита връзка с всички причини за смърт“, каза той.

 

За списание Jama Internal Medicine, Мърфи и колегите му съобщават как са анализирали данни на повече от 450 000 души, 70% от които са жени, в 10 европейски държави. Участниците са били със средна възраст малко над 50 години, а тези със здравословни състояния като рак, сърдечни заболявания или диабет в началото не са били включени в анализа.

 

Хората са участвали в изследването между 1992 и 2000 г. и след това са били проследени средно 16 години, през което време са регистрирани повече от 41 600 смъртни случая.

 

Екипът казва, че след като фактори като индекс на телесната маса, диета, физическа активност, тютюнопушене и образование, са взети под внимание, има 17% по-висок риск от смърт сред тези, които консумират по две чаши безалкохолни напитки на ден, в сравнение с онези, които пият по-малко от една чаша месец.

 

Тенденцията се наблюдава както при продукти със захар, така и при изкуствено подсладени напитки. Подобни резултати се наблюдават и при мъжете, и при жените.


Докато сладките напитки преди това са били свързвани със затлъстяването, изследователите твърдят, че това не обяснява напълно връзката между високата консумация на безалкохолни и повишения риск от смърт.

 

Когато екипът разгледал конкретни причини за смърт, той установил, че честата консумация на изкуствено подсладени безалкохолни напитки е свързана с по-висок летален риск от заболявания на кръвообращението, докато подсладените със захар безалкохолни напитки са свързани с по-висок риск от смърт от храносмилателна болест.

 

Безалкохолните напитки като цяло са свързани и с по-голям риск от смърт от болестта на Паркинсон.

 

 

Източник: Гардиън