Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
Безпрецедентно горещото време убива хиляди сьомги в Аляска
Безпрецедентно горещото време убива хиляди сьомги в Аляска
По света
08-18-19
добавено
1862
прегледа

Климатичните изменения и затоплянето на водата в реките най-вероятно са причината за масовата смърт на сьомга в Аляска, съобщава The Independent.

 

Голям брой риби са загинали преждевременно в някои от реките в Аляска, според местни сигнали, а учените вярват, че причина за това е безпрецедентната топла климатична вълна, която обхвана щата през миналия месец. 

 

ЖЕНА ОТ АЛЯСКА ПОЗНА КОГА ЩЕ СЕ ПРОПУКА ЛЕДЪТ И СПЕЧЕЛИ 300 ХИЛ. ДОЛАРА 

 

"Климатичната промяна е тук в Аляска. Ние я виждаме, ние я чувстваме, нашата сьомга умира заради нея", написа във фейсбук Стефани Куин-Дейвидсън, биолог и специалист по сьомгата, председател на междуплеменната юконска рибна комисия. 

 

 

 

 

За сьомгата е нормално да умре, след като хвърли хайвера си. Но учените, изследващи рибата, са установили, че повечето от мъртвата риба все още е носила яйцата си, така че смъртта им няма как да бъде обвързана с изхвърлянето на хайвера.

 

"Изключихме всякакви възможни влияния на замърсяване, болести или инфекции", написа Куин-Дейвидсън. "До голяма степен сме убедени, че тази сьомга, след като е оцеляла в продължение на години в океана и е мигрирала повече от 1100 км нагоре по реката, за да хвърли хайвера си, е умряла от топлинен стрес преди да достигне местата за оплождане на яйцата."

 

ПРОДАЖБАТА НА АЛЯСКА - НАЙ-ГЛУПАВАТА СДЕЛКА НА РУСИЯ

 

Тя твърди, че смъртта на рибата съвпада с рекордните жеги в Аляска през юли.

 

Безпрецедентни за района жеги удариха Аляска тази година, предизвиквайки температурите да останат над обичайните за сезона в продължение на 95 дни, приключили на 30 юли. Температурни рекорди бяха отбелязани из целия щат. В Анкоридж, най-големия град в Аляска, живакът удари 32 градуса на 4 юли - най-високата измерена температура, откакто изобщо се води статистика.

 

Климатичните учени съобщиха, че първата седмица на юли е била най-топлата измерена за щата въобще. Въпреки това, температурният рекорд за Аляска е бил измерен преди един век във Форт Юкон - 37.8 C.

 

 

Източник: The Independent