Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
Без книжка и глоба до 500 лева, ако караш електрическа тротинетка по пътищата (видео и колаж)
Без книжка и глоба до 500 лева, ако караш електрическа тротинетка по пътищата (видео и колаж)
Вземи EMBED
Loading the video...
09-05-19
добавено
47738
прегледа

Без книжка от 6 до 12 месеца и глоба от 200 до 500 лв. Такава е санкцията за всеки, който кара електрическа тротинетка по пътищата. Причината е, че те се водят "нерегистрирани моторни превозни средства".

 

 

 

 

Неяснотите около електрическите тротинетки и абсурдната липса на точна регламентация и правила за возилата, които така или иначе вече са в движение, илюстрираме с колажа на Иван Червенков. 

 

 

KAT ЩЕ ГЛОБЯВА ВОДАЧИТЕ НА ЕЛЕКТРИЧЕСКИ ТРОТИНЕТКИ

 

 

“Всички тези новоизлезли електромоторчета, моторетки, тротинетки, както ги казват, нямат право по закон да се движат по пътищата. Има доста инциденти с тях. Тези, които ги управляват, съответно се водят, че управляват нерегистрирано моторно превозно средство”, съобщи шефът на столичния КАТ комисар Любомир Костадинов. В същото време обаче Костадинов не отговори дали електроскутерите може да се карат по тротоарите.

 

ПРЕДЛОЖИХА МАКСИМАЛНА СКОРОСТ ОТ 20КМ/Ч ЗА ГРАДСКИТЕ СКУТЕРИ, А СЪЩО ТАКА ЗАДЪЛЖИТЕЛНА РЕГИСТРАЦИЯ И ЗАСТРАХОВКА

 

“След като са моторни превозни средства, трябва да отговарят на определени изисквания. Виждаме, че това е нов елемент в пътното движение като тип превозно средство, което е и европейска тенденция. Налага се с цел подобряване на градската мобилност, също така и с грижа към екологията, така че в тази посока вече са създадени и работни групи, които работят това да се регламентира законово”, заяви от своя страна вътрешният министър Младен Маринов. Той обясни, че така ще се изключи възможността при катастрофи да пострадат граждани.

 

“Ние сме за правно регламентиране и в никакъв случай не сме против развитието на бъдещето, защото то наистина е в електрическите двигатели и тези, които щадят околната среда”, допълни още Маринов. Той отчете, че МВР като институция трябва да помогне електрическите тротинетки да се регламентират.

 

“Имаме нов момент. В крайна сметка, преди да се появи автомобилът е имало само каруци. Като се е появил автомобилът, не е имало закон, който да го регламентира. Тогава е произтекла необходимостта от регламентация. Сега сме в някакъв подобен казус. Както електрическият автомобил замества автомобила с вътрешно горене, така този тип превозни средства заместват мотопедите, моторите”, изтъкна още министърът.