<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=96059" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Красен Крале...

Беларус насочва мигранти към Полша в отговор на предоставеното убежище на Циманоуска

06 Август 2021
0 384

Полша обвини Беларус, че изпраща все по-голям брой мигранти през границата в отговор на решението на Варшава да даде убежище на беларуската спортистка Кристина Циманоуска. Тя отказа да се върне в родината си в неделя и каза, че страхува да не бъде арестувана.

Циманоуска получи дипломатическа закрила във Варшава. Заместник-министърът на вътрешните работи на Полша Мацей Васик каза, че Минск “води хибридна война с Европейския съюз с помощта на нелегални имигранти”. „Има както млади мъже, така и жени с деца. Беларус използва тези имигранти като оръжие”, каза Васик.

Беларус насочва мигранти към Полша в отговор на предоставеното убежище на Циманоуска
Действията на Циманоуска засилиха напрежението с Минск в момент, когато Европейският съюз обвини президента Александър Лукашенко, че използва мигранти, за да отвърне на санкциите на ЕС. Снимка: ТАСС

По думите му през последните дни има увеличение на мигрантите. “Според нас това е реакция на предоставеното на убежище на беларуската спринтьорка “, каза Васик.

Беларус насочва мигранти към Полша в отговор на предоставеното убежище на Циманоуска

“Аз бягам чиста”. Спринтьорката Циманоуска излетя за Австрия, а не за Полша (снимка)

24-годишната Циманоуска обяви в неделя, чe е била притискана да се върне обратно в Беларус. По нейни думи това се е случило заради отправени критики към треньора ѝ, както и към беларуския олимпийски комитет.

Отзоваха принудително спринтьорка на Беларус от Токио, след като се оплака от треньорите си

Междувременно Международният олимпийски комитет (МОК) отне акредитациите на двама беларуски треньори заради предполагаемия им опит да принудят Кристина Циманоуска да се върне в Беларус. От МОК съобщиха, че двамата треньори са помолени да напуснат Олимпийското село незабавно и „са го направили“.

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции