<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=88536" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Как изглежда ...

Белгийски фермер премести границата с Франция, пречела на трактора му (снимки)

05 Май 2021
0 4301

Собственик на нива в Белгия премести един от камъните, демаркиращи държавната граница с Франция. Според една от версиите камъкът пречел на минаването оттам на трактора му, предава Клуб Z.

Граничният камък бе изместен само с 2,3 метра във френска територия, но нарушението беше забелязано от познавач на историята, разхождал се в гората. Скоро всички разбраха за случая, но се размина без международен скандал – и белгийците, и французите приеха станалото с усмивка.

Белгийски фермер премести границата с Франция, пречела на трактора му (снимки)

“Той увеличи територията на Белгия и намали Франция. Това е добра идея”, пошегува се Давид Лаво, кметът на граничната белгийска комуна Еркелин.

По-рано такива инциденти са водели до свади дори между земевладелци, да не говорим за държавите, добави той.
Границата между Франция и Белгия, дълга 620 километра, е утвърдена официално през 1820 г. с договора от Кортрейк, подписан пет години след поражението на Наполеон край Ватерлоо. Самият камък е поставен при първото демаркиране на граничната линия.

“Радвам се, че градът ми стана по-голям – казва Лаво. – Но г-жа кметът на Бусиние сюр Рок не е съгласна.” “Мисля, че ще успеем да избегнем нова война за територия”, казва Орели Велонек, която е кмет на съседното френско село Бусиние сюр Рок.

Белгийски фермер премести границата с Франция, пречела на трактора му (снимки)

Белгия ще помоли фермера да върне камъка обратно. Ако това не стане, случаят може да стигне до белгийското външно министерство, което ще се наложи да свика френско-белгийската комисия за демаркация, а тя не е работила от 1930 г..

От друга страна, ако фермерът откаже да върне камъка на мястото му, срещу него може да бъде образувано наказателно дело. “Ако пък той направи всичко доброволно, няма да си има проблеми и ще оправим нещата с добро”, каза пред местни медии кметът на Еркелин.

Източник: Клуб Z

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции